PRIDOBITEV

Po Lutrovem drevoredu do drevoreda Primoža Trubarja

Objavljeno 19. december 2017 10.10 | Posodobljeno 19. december 2017 10.12 | Piše: Oste Bakal

Odprli so sprehajališče v Murski Soboti.

Na odprtju (z leve): rimskokatoliški škof Peter Štumpf, župan Aleksander Jevšek in evangeličanski škof Geza Filo Foto: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Letošnji december si bodo mnogi Sobočani zapomnili po novem drevoredu, poimenovanem po reformatorju Martinu Lutru. Z novim sprehajališčem med soboško evangeličansko cerkvijo in Trubarjevim drevoredom je tako povezana zgodovinska os med mestnim gradom in evangeličansko cerkvijo. V navzočnosti številnih občanov so drevored slovesno odprli murskosoboški župan Aleksander Jevšek ter škofa Katoliške in Evangeličanske cerkve Peter Štumpf in Geza Filo.
 

Lutrov drevored je prva etapa prenove mestnega središča, katere cilj je vrnitev življenja v jedro Murske Sobote.

Jevšek je ob tej priložnosti dejal, da dogodek povezuje zgodovino in prihodnost, Geza Filo pa, da je poimenovanje velik prispevek za Mursko Soboto in spomin na reformacijo ter njene predstavnike, ki so veliko prispevali za utrjevanje jezika in razvoj kulture: »Med drugim je reformacija vsebovala močan impulz svobode in razvoja mišljenja, ki je za vedno spremenil versko podobo Evrope. Ta impulz se je do današnjega dne razvil v enega od temeljev sodobne družbe, svobodo veroizpovedi in prepričanja.«

Štumpf pa je župana (med drugim) pozval, naj občina čez dve leti podpre tudi projekte Rimskokatoliške cerkve ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Lutrov drevored je prva etapa prenove mestnega središča, katere cilj je vrnitev življenja v jedro Murske Sobote, celovita prenova, ki jo bodo nadaljevali spomladi, pa obsega tudi novo ureditev parkovnega dela Trga zmage in nadaljevanje ureditve sprehajališča od novega drevoreda do ograje evangeličanske cerkve čez Slovensko ulico. Najpomembnejšo mestno površino, južni del Slovenske ulice, bodo začeli urejati jeseni prihodnje leto. Prenovo središča spremljajo postavitev sodobne urbane opreme, med drugim klopi, ureditev novih zelenih površin z zasaditvijo dreves in posodobitev komunalne infrastrukture.

Prva etapa je prijavljena za sofinanciranje iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Soboška občina projekt načrtuje kot prednostno naložbo, s katero izboljšuje kakovost urbanega okolja, oživlja mesto ter z načrtovanim zmanjšanjem prometa zmanjšuje onesnaženost zraka in hrup. Pri tem pričakujejo 80-odstotni delež evropskega denarja, petino bo zagotovila občina. Skupna vrednost naložbe je 455.000 evrov, dela pa je izvajalo domače gradbeno podjetje Pomgrad. 

Deli s prijatelji