NEBO

Po letu in pol bomo spet opazovali Lunin mrk

Objavljeno 25. april 2013 09.53 | Posodobljeno 25. april 2013 09.54 | Piše: STA, Mo. S.

Današnji delni Lunin mrk bo imel svoj par v popolnem Sončevem mrku, ki bo viden 10. maja.

Luna se ob mrku obarva rdeče.

LJUBLJANA – Po letu in pol bomo v Sloveniji danes lahko znova opazovali delni Lunin mrk. Tokratni mrk bo najlepše viden na območju Indijskega ocena, v večjem delu Afrike in v srednji Aziji, pri nas pa bo vrhunec tega nebesnega pojava najbolje viden med 21.54 in 22.07.

Čez dva tedna še Sončev mrk

V vzhodni Evropi bo Luna na začetku mrka že vzšla, medtem ko bodo v zahodnem delu Evrope delni mrk opazovali med njenim vzhajanjem. Običajno 14 dni pred Luninim mrkom ali po njem nastopi tudi Sončev mrk. Današnji delni Lunin mrk bo imel tako svoj par v popolnem Sončevem mrku, ki bo viden 10. maja.


Astronomsko društvo Orion in oddelek za geografijo filozofske fakultete v Mariboru bosta danes v primeru jasnega vremena organizirala javno opazovanje delnega Luninega mrka. Opazovanje bo potekalo na ploščadi pred filozofsko fakulteto.

O Luninem mrku ...

Lunin mrk je naravni pojav, pri katerem se Sonce, Zemlja in Luna nahajajo v isti črti, zaradi česar se Luna znajde v Zemljini senci. Običajno Sonce osvetljuje Luno, med mrkom pa gre Luna skozi senco, ki jo meče Zemlja. Luna bi sicer morala tedaj postati nevidna, vendar se to ne zgodi, saj jo vseeno doseže nekaj žarkov in se zato obarva rdeče.

Deli s prijatelji