ZGODOVINSKO

Po 56 letih: dvojezične table nad razlikami in nasprotji

Objavljeno 16. avgust 2011 23.23 | Posodobljeno 16. avgust 2011 23.23 | Piše: T. L./STA

Avstrija izpolnjuje svojo dolžnost do slovenske manjšine

Zgodovinski dan za slovensko manjšino

ŽELEZNA KAPLA – Avstrijska Koroška je danes dobila dve novi dvojezični tabli. Prvo sta v Železni Kapli slovesno postavila predsednika vlad Slovenije in Avstrije Borut Pahor in Werner Faymann, drugo so dobili v Žitari vasi. Pred tem so zgodovinski dogodek obeležili s slovesnostjo v Celovcu. Nove table pozdravljajo tako Slovenija in Avstrija kot manjšina.

Avstrija končno izpolnjuje dolžnost

S postavitvijo novih dvojezičnih tabel, ki so bile jabolko spora več kot 56 let, Avstrija izpolnjuje svojo dolžnost do slovenske manjšine. Po napovedih koroškega deželnega glavarja Gerharda Dörflerja naj bi preostale dvojezične krajevne napise brez slovesnosti postavili do 30. septembra, ko naj bi bilo na avstrijskem Koroškem dvojezično označenih skupno 164 krajev.

Pahor je današnji dan označil za dan strpnosti, miru in dobrega sosedstva

Pahor je na osrednji slovesnosti v deželnem dvorcu v Celovcu današnji dan označil za dan strpnosti, miru in dobrega sosedstva. »Danes sporočamo, da bomo gledali naprej v korist naših ljudi. Skupaj bomo reševali izzive sedanjosti in prihodnosti. Spoštovali bomo razlike med nami – politične, nacionalne, sleherne,« je poudaril.

Po njegovih besedah so dobri sosedje, so zvesti prijatelji in zavezniki pomagali, da bomo te razlike z dobrimi kompromisi v korist večine ljudi tudi skupaj reševali. Pahor je ob tem dodal, da je izpolnitev 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) za Slovenijo pomemben znak.

Avstrijci ponosni na raznolikost Koroške

»Ponosni smo na Koroško in njeno raznolikost. To je lahko zgled za vso Avstrijo,« pa je poudaril Faymann. Dejal je, da k raznolikosti sodi tudi jezik in dodal, da je opazil, da so vprašanje dvojezičnih tabel v zadnjih 50 letih spremljala tudi sovraštvo in strah. Ob tem se je strinjal s starim prepričanjem, da odnosi potrebujejo trdno podlago, medsebojno spoštovanje in občutke, da so vsi enakovredni.

Deli s prijatelji