SREČANJE NA VRHU

Plenković: Cerar prihodnji torek prihaja v Zagreb

Objavljeno 15. december 2017 18.53 | Posodobljeno 15. december 2017 19.49 | Piše: STA, M. U.

Slovensko stališče ostaja, da se je treba pogovarjati o izvajanju arbitražne odločbe.

Foto: Tomi Lombar, Delo

BRUSELJ – Premier Miro Cerar bo Zagreb obiskal v torek, 19. decembra, je danes po njunem srečanju po koncu vrha EU v Bruslju sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Današnje srečanje je bilo že njuno sedmo v zadnjih treh mesecih, pri čemer slovensko stališče ostaja, da se je treba pogovarjati o izvajanju arbitražne odločbe.

»Slovenski premier prihaja, da nadaljujeva pogovore o vprašanju meje tako, da se poskušajo utrditi vsi tisti elementi, o katerih obstaja soglasje,« je povedal predsednik hrvaške vlade Plenković. Strinjamo se o metodi, je dodal. Za nas je posebno pomembno, da v duhu dobrososedskih odnosov pokažemo prijateljem in partnerjem v EU, da sta državi zreli in odgovorni, je še povedal Plenković.

Na vprašanje, ali Cerarjev prihod v Zagreb pomeni, da se je Hrvaška pripravljena pogovarjati o implementaciji arbitražne razsodbe, je hrvaški premier odgovoril, da to danes ni bil predmet pogovora, temveč so se pogovarjali o nadaljevanju dialoga, usmerjenega v zbliževanje stališč.

Slovenski premier pa je o sestanku v Zagrebu dejal, da je to »zadnja priložnost za napredek glede izvajanja arbitražne razsodbe pred iztekom roka, ostajam realist«. Na vprašanje, ali sestanek pomeni, da je dal hrvaški premier kakršno koli zagotovilo, da se bo pogovarjal o izvajanju arbitražne odločbe, je Cerar odgovoril, da ni pričakoval obljube, da se bodo uskladili o okviru izvršitve arbitražne odločbe, in da mu zadostuje zaveza, da bo to osrednja tema pogovora.

Če preboja prihodnji teden ne bo, postane Hrvaška po slovenskem tolmačenju po 29. decembru, ko se izteče šestmesečni rok, v katerem naj bi državi pripravili vse potrebno za izvajanje arbitražne odločbe, kršiteljica evropskega in mednarodnega prava.

 

Deli s prijatelji