MEDVEDJA

Pismo: Logarjevi veseli, da so Srečka našli

Objavljeno 29. junij 2011 15.42 | Posodobljeno 29. junij 2011 15.42 | Piše: T. L.

V nelektorirani obliki objavljamo pismo Logarjevih

Matevž Logar se zaveda, da mora zverinica od hiše.
Nemška organizacija Štiri tačke v primeru medvedka Srečka ne rabi delati sovražnikov iz skrbnikov, ki so nebogljenemu medvedku z vso iskreno skrbjo rešili življenje. Nobene potrebe ni, da bi ustvarjali razdor z neupravičenim pripisovanjem »zaslug za narod«. Organizacija Štiri tačke je namreč na svoji spletni strani zapisala, da gredo vse zasluge za ohranitev medvedka Srečka pristojnim državnim službam in njihovim pomagačem. To ni res. Medvedek Srečko bi bil že zdavnaj mrtev, če mu ne bi naša družina aprila letos, ko se je zatekel na našo domačijo, nesebično priskočila na pomoč. Med drugim smo poklicali v edino zatočišče za prostoživeče divje živali v naši državi, vendar je njen lastnik dr. Zlatko Golob navkljub jasni zakonodaji kategorično zavrnil sprejem medvedjega mladiča.

Osirotelemu in povsem nebogljenemu medvedku smo dali ustrezno prehrano ter zagotovili možnosti za igro in razvoj. Medvedek se je v spremstvu in pod nadzorom naše družine gibal svobodno, bil je kot družinski član, v prijateljskih odnosih tako z ljudmi kot živalmi. V prvih tednih je sesal mleko pri domači kravi na kmetiji, s hišnimi ljubljenčki se je veselo igral in brezskrbno spal v njihovi družbi, na češnji pred domačijo si je potešil lakoto, z igrivo prisrčnostjo je spoznaval okolico in divjino bližnjega gozda, v katero bi se nekoč morda lahko vrnil. Medvedek Srečko, je zahvaljujoč skrbnemu odnosu lepo napredoval in je živi dokaz zglednega ravnanja. Postal je ljubljenec slovenske in širše javnosti.

Zaradi izjemne medijske pozornosti se je v našo vasico res zgrinjala truma obiskovalcev, ki so medvedka hoteli videti, ga posneti in fotografirati. Temu sprva resda nismo bili kos, množičen obisk nas je zalotil nepripravljene. Ljudem, ki so prišli pod Stari vrh gledat medvedka, smo ponavadi ustregli. A smo se kmalu zavedli negativnih posledic, ki jih prinašajo tovrstni stiki, zato smo jih omejili, obenem pa so obiski povsem pojenjali. Medvedek Srečko je ostal ljubljenec slovenske in mednarodne javnosti.

Državni represivni organi so medvedka Srečka 3. junija letos nasilno iztrgali iz ljubečega okolja in ga na zgražanje širše javnosti popolnoma zdravega odpeljali v zasebno veterinarsko ambulanto na Muto na Koroško. Njegovo usodo so zaupali specialistu za zdravljenje ptic dr. Zlatku Golobu, lastniku ambulante. Zaprli so ga v utesnjeno samico, opremljeni z ubijalsko bolečim električnim tokom, ki mu je povzročal številne nepotrebne bolečine. Medvedek Srečko je bil povsem strt zaradi nasilnega odvzema iz ljubečega okolja in krutosti, kakršnih je deležen v zasebni veterinarski ambulanti. Zaradi šokantnega ravnanja je ves čas predirljivo jokal, tulil od žalosti in neznansko trpel. O tem smo se prepričali na lastne oči. Srečka bi organizacija Štiri tačke lahko brez kakršnih koli sitnosti odpelajla z naše domačije. Vendar so odgovorni predstavniki naše državi po obsodbi nedolžnega medvedka na mučenje očitno snovali njegovo likvidacijo. Njihovo nakano so preprečili neznanci, ki so Srečka očitno odpeljali v njegovo naravno domovanje na Kočevsko.

Izjemno veseli smo, da so medvedka Srečka našli živega in zdravega. Pozdravljamo odločitev Štirih tačk, da ga bodo dali v oskrbo v primerno zavetišče in bo tam pod budnim varstvom usposobljene strokovne ekipe. Po njihovem zagotovilu bo Srečku dana vsaj možnost za vrnitev v naravo. Ob tej priložnosti pozivamo Štiri tačke in druge mednarodne ustanove, naj pod drobnogled vzamejo tudi druge primere zadrževanja divjih živali v ujetništvu v Sloveniji in delovanje Golobovega azila, v katerem se na račun slovenskih davkoplačevalcev očitno izvaja mučenje živali. Tudi do nas je prišla vest o neprimernem ravnanju dr. Goloba. To potrjuje tudi poslansko vprašanje slovenski vladi iz leta 2008.
Deli s prijatelji