Pisana velika noč

Objavljeno 13. april 2017 10.39 | Posodobljeno 12. april 2017 13.16 | Piše: T.L.

Prazniki niso povezani le z močno simboliko, druženjem in pojedinami, temveč so kot vsako praznovanje tudi izvrstna priložnost za ustvarjalne urice in tematsko okrasitev doma. Na veliko noč bodo v ospredju pirhi.

Okraševanje in barvanje jajc, ki veljajo za simbol pomladi, plodnosti in obilja, ima v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo. Motivi na umetelno porisanih jajcih so pogosto odraz prepoznavnih značilnosti določene pokrajine. Vsaka izmed njih je velikonočnim jajcem dala tudi svoje ime. Tako na primer v Beli krajini poznajo pisanico, v Prekmurju pa remenko. Za okrasitev jajc poznamo več tehnik. Nekatera nato po trkanju enega ob drugo pojemo za velikonočni zajtrk, druga pa imajo le dekorativno vlogo.
 
Pirhi za zajtrk
Jajca v zadnjem času najpogosteje in najhitreje pobarvamo z že pripravljenimi barvami v prahu. Vsako posebej v kozarcu za vlaganje zmešamo z vodo, v katero z žlico potopimo kuhana jajca, ki jih lahko nato okrasimo še dodatno, če ne z drugim, z nalepkami. Tisti, ki imate raje tehnike barvanja z naravnimi materiali, lahko raznovrstne barvne učinke dosežete s čajem, kavo, teranom, pesinim, brusničnim ali drugim sokom, s prekuhanimi listi ali cvetovi raznih rastlin, z začimbami, s čebulo … Ljubitelji slikanja pa jih lahko poslikate ali polepite kot pravi umetniki. Ko se barva posuši, pirhe pospravite v košarice, ki jih lahko napolnite s travo iz papirja ter pospremite s puhastimi figuricami piščančkov in čokoladnimi jajčki. Vsa jajca bodo slej ko prej pošla ob gostijah od velikonočnega zajtrka naprej, še vedno pa je zabavno tekmovati v trkanju in spremljati, čigavo najdlje ostane celo.
 
 
Jajca za okras
Niso pa vsa velikonočna jajca namenjena zaužitju. Belokranjske pisanice so na primer namenjene izključno okrasitvi in so izdelane s posebno, zelo natančno tehniko. Na igriv način pa lahko domiselna okrasna jajca ustvarite tudi sami. Za to potrebujete ščipalke, lepilo za les, bombažne vrvice, škarje in vodne balone. Balone napihnete, lepilo razredčite z vodo. Vanj potopite klopčič bombažne vrvice, s katero nato ovijete balon in pustite, da se posuši tako, da ga s ščipalko pritrdite na vrv. Na koncu balon predrete z iglo in ga odstranite. Jajca obesite na trpežno rastlino, vejice ali celo na cvetoče drevesce pred hišo, stanovanju pa lahko svežino dodate še s šopki tulipanov na vidnih mestih. Želimo vam lepo in ustvarjalno veliko noč!
 
Deli s prijatelji