NAJ PIRHI 2017

Pirhi južnega tečaja in jajce ljubezenskih zapisov

Objavljeno 02. april 2017 13.45 | Posodobljeno 02. april 2017 13.45 | Piše: Jaroslav Jankovič

Še 14 dni do razglasitve najlepših pirhov natečaja Novic 2017.

Velikonočne umetnine Miše Arh: pingvini južnega tečaja in veliko jajce ljubezenskih napisov. Foto Dejan Javornik

LJUBLJANA –Nemalo smo bili presenečeni, ko je v torek na vrata uredništva potrkala nasmejana Miša Arh iz Ljubljane. »Vem, da je malo zgodaj, a sem kar prinesla pisanke,« nas je pozdravila upokojena knjižničarka, ki na natečaju Naj pirhi Slovenskih novic sodeluje tako rekoč od začetka.

Kljub množici sodelujočih umetnikov smo si Mišo dobro zapomnili, saj nam je vselej prinesla zares izvirno velikonočno stvaritev.

Leta 2015 nam je poslala veliko modro jajce, nojevo bi rekli, ki ga je sama skonstruirala in obarvala. Tudi tokrat smo obstali, ko je začela sestavljati svojo velikonočno umetnino: pisanke z južnega tečaja. Če verjamete ali ne, jajca je obarvala v črno-belo barvo pingvinov in jih postavila na zaplato antarktičnega ledu. In iz česa je ustvarila led? »Na nekem gradbišču sem našla ostanke purpena, očistila sem ga in postavila.«

Tudi barve niso nič posebnega, so navadne akrilne. Umetnica Miša nas je za trenutek spomnila na avstrijskega umetnika Friedensreicha Hundertwasserja, ki je med drugim svoje umetnine ustvarjal tudi tako, da je gradil iz odpadnih materialov in ostankov na gradbiščih. Poleg pingvinov nam je spet poslala veliko nojevo jajce iz stiropora, ga oblekla v glino in okrasila z ljudskimi ljubezenskimi zapisi, ki so kot nalašč za veliko noč. Saj je to tudi praznik pomladi, ljubezni in veselja. Sicer Miša slika na les, krasi stare pručke in skrinjice, za kar mora imeti človek nežno in mirno roko.

Marinkina fant in dekle

V povsem drugačno zgodbo je svoje ustvarjanje velikonočnih pisank zapakirala Marinka Žužič iz Vrtovč pri Mirnu, ki nam je prav tako v torek poslala svoje pirhe.

V pleteni štirioglati korpici so bila štiri z naravnimi barvami prebarvana jajčka z izrisanimi smehljajočimi se obrazi. Enemu dekletu je naredila rožast klobuček, drugi je nataknila zeleno kapico z vijoličastim robom in lepo štrlečim cofom. Zraven je dodala živo rdeče jajce z rumeno rožo na vrhu.

Na prijavnici je označila, da naj bi njeni izvirno okrašeni pirhi spadali v kategorijo sodobne ustvarjalnosti. A povejmo, da so liki deklet in fanta tako dodelani, da bi lahko nastopali kot lutke v gledališču ali pa v risanki. Le imena bi jim morali nadeti.

Gre za prastaro izročilo domačega oblikovanja lutk, malih marionetk čarovnic, pastirčkov, potepuhov... Marinka Žužič nas je s svojimi oživljenimi pisankami zares lepo spomnila na to.

Velika razglasitev najlepših pirhov bo na veliki četrtek, 13. aprila, ob 17. uri v Grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu.

Še je čas, zato vsi lepo vabljeni k sodelovanju na natečaju za Naj pirhe Slovenskih novic 2017.

21. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic

Letošnji natečaj in zbiranje pirhov potekata od vključno 28. marca do vključno 10. aprila.


Torek, 11. aprila

12.00 – komisijski pregled vseh prispelih izdelkov, določitev zmagovalcev v posameznih kategorijah

Četrtek, 13. aprila

17.00 – razglasitev najboljših v Grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu, uro pozneje pogostitev v Zgornjem lapidariju na Ljubljanskem gradu

14.–18. aprila

Razstava v Grajski kapeli sv. Jurija 

Kategorije natečaja

1. Kulturna dediščina okraševanja velikonočnih pirhov

2. Sodobna ustvarjalnost v okraševanju velikonočnih pirhov

3. Sodobna otroška ustvarjalnost v okraševanju velikonočnih pirhov Nagrade prispevajo

Zlatarstvo Mandić, Murska Sobota

Merkur

Müller Drogerija

 

Deli s prijatelji