UKREPI

Peterlinu odvzeta pooblastila za vodenje inštituta za medicinsko genetiko

Objavljeno 18. januar 2013 13.42 | Posodobljeno 18. januar 2013 13.42 | Piše: STA, A. L.

Borut Peterlin je zasebnemu podjetju Medgen pomagal pri poslih, povezanih s preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma.

Borut Peterlin je predstojnik inštituta za medicinsko genetiko na ginekološki kliniki.

LJUBLJANA – Vodstvo UKC Ljubljana je predstojniku inštituta za medicinsko genetiko na ginekološki kliniki Borutu Peterlinu zaradi vpletenosti v domnevne nepravilnosti in njegove posredniške vloge pri poslih v zvezi s preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma odvzelo pooblastila za vodenje inštituta. V tej zadevi so sicer odredili tudi notranja revizija.

Brez vednosti vodstva prek tretje institucije

POP TV in TV Slovenija sta namreč pred dnevi poročala, da je Peterlin zasebnemu podjetju Medgen pomagal pri poslih, povezanih s preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma. Gre za novo gensko analizo za downov sindrom, pri katerem nosečnici odvzamejo kri, in je manj invazivna analiza. Klinični inštitut za medicinsko genetiko Ginekološke klinike UKC Ljubljana določene genske analize izvaja sam, medtem ko nekatere vzorce, pri katerih je potrebna specifična analiza, pošiljajo v tujino. V omenjenem primeru pa je brez vednosti vodstva UKC opravljanje analiz potekalo prek tretje institucije, ambulante za klinično diagnostiko Medgen.

Dodatni zaslužek

Po informacijah, ki so prišle v javnost v zadnjih dneh, naj bi predstojnik inštituta nosečnice pošiljal v omenjeno zasebno ambulanto, ki analiz ne opravlja, ampak vzorce pošilja v tujino. S tem pa naj bi zasebnemu podjetju, kjer Peterlin tudi dela, za posredovanje omogočil zaslužek v višini 500 evrov na preiskavo. Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je v današnji izjavi za javnost potrdil, da so Peterlinu res začasno odvzeli pooblastila za vodenje inštituta. Sicer pa bo po njegovih besedah notranja revizija dala jasne odgovore, ali je bilo ravnanje predstojnika nekorektno, tudi nelegalno in ali je bilo škodljivo za UKC.

Brez komentarja

Vrhunec sicer ne ve, ali je bil Peterlin obveščen o notranji reviziji. A dokler revizija traja, ne more komentirati nobenega postopka, ker bi se lahko to razumelo kot pritisk na revizijo. Ob tem je Vrhunec poudaril, da je velik zagovornik javnega zdravstva, saj lahko samo javni zdravstveni sistem državljanom zagotovi pravične zdravstvene storitve na solidaren način. »Zato v UKC nasprotujemo kakršnemu koli prelivanju javnih sredstev zasebnikom,« je poudaril.

Sicer pa meni, da nadzor v UKC Ljubljana deluje, to pa se je že pokazalo pri ostalih primerih nepravilnosti, ki so jih sami odkrili.

Vrhunec je tudi potrdil, da je potekal postopek odcepitve omenjenega inštituta od ginekološke klinike, a je postopek trenutno ustavljen, saj čakajo na ugotovitve notranje revizije. Ob tem je poudaril, da ta odcepitev ne bi pomenila tudi odcepitve od UKC, ampak da bi še vedno deloval v okviru UKC in bi združeval dejavnost genetike tudi z drugih klinik. Kar se tiče nadzora, pa bi bil inštitut neposredno podrejen vodstvu UKC.

Deli s prijatelji