Petelin in kokoš sta v starosvetni slovenski domačiji prinašalca dobre letine in blaginje

Objavljeno 04. december 2017 09.51 | Posodobljeno 04. december 2017 09.52 | Piše: P. I.

Vrhunec vsakega praznika se dogaja za mizo, pa naj bo to novo leto, pust, velika noč, martinovo in božič ali delovni prazniki.

Med domačimi živalmi so v življenju starosvetne slovenske vasi imeli petelin, kokoš in piščanci nadvse pomembno mesto. Bili so prisotni v številnih šegah, ki so uravnavale tok življenja, ki se dolga stoletja ni spreminjalo. Tako je bila cela družina v tesni povezavi z domačimi živalmi dolga stoletja vključena v vsakdanjik in praznik življenja, ki je potekalo po nepisanih, vendar strogo spoštovanih pravilih. Petelin in kokoš sta v starosvetni slovenski domačiji prinašalca dobre letine in blaginje. Njuna prisotnost je bila zato obvezna ob vseh največjih praznikih življenjskega in letnega kroga. »Vrhunec« vsakega praznika se dogaja za mizo, pa naj bo to novo leto, pust, velika noč, martinovo in božič ali delovni prazniki po končani žetvi, košnji, trgatvi ali pa hišni praznik ob ženitvi sina ali možitvi hčere.

Tradicija domače reje danes

Prvi v Sloveniji so pred leti v Perutnini Ptuj uvedli certificiran način reje -  »piščancem prijazno rejo« -  ki se naslanja na tradicijo reje, kot je potekala na kmečkih dvoriščih, a s skrbno nadzorovanimi koraki na poti od njive do vilice. Dodana vrednost mesa iz linije Natur Premium se odraža v strukturi mesa, hkrati pa verjamejo, da je način reje korak naprej v smeri sodobnih dognanj o dobrobiti živali in trajnostnega razvoja.

Že več kot stoletje s spoštovanjem tradicije in narave ter v tesnem sodelovanju z več kot 240 rejci na podeželju, v naravnem okolju Slovenije, poteka reja perutnine.Oglejte si tipični vsakdan rejcev, katerim Perutnina Ptuj nudi celovito podporo pri reji.

#SpostujemoTradicijo z Dušico Kunaver

Z več kot stoletnim spoštovanjem tradicije in sožitja z naravo, ki se prepletata v poslanstvu Perutnine Ptuj, slednja v sodelovanju s poznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver na sodoben način širi bogastvo naše ljudske dediščine mlajšim generacijam (od slovenskih ljudskih pravljic in pripovedk, pesmi, rekov in legend, do šeg letnega kroga in življenjskega kroga), da ne bi utonilo v pozabo. Del tega bogastva so zbrali tukaj.

image Dušica Kunaver, zbirateljica slovenskega ljudskega izročila.

#SpostujemoTradicijo z Anjo Oman, Mamina maza

image Anja Oman.

»Hiter tempo in potrošniška naravnost sta danes glavna krivca za manj kvalitetno družinsko življenje. Manj razmišljamo o tem, kaj bomo jedli, temveč, kaj bo čim hitreje pripravljeno, obenem pa si za mizo ne vzamemo dovolj časa za pogovor z najdražjimi. Na pobudo Perutnine Ptuj se bomo kot družina z natrpanim urnikom trudili, da bo vsaj ena večerja na teden namenjena vrednotam, ki se izgubljajo. Ob z ljubeznijo pripravljenem obroku s perutninskimi dobrotami iz linije Natur Premium se bomo posedli okoli mize in obujali slovensko ljudsko izročilo, skozi pripovedke primerne tudi za najmlajše otroke. Nauke, ki jih te skrivajo, bomo delili na svojem blogu in upamo, da se nam pridruži čim več slovenskih družin. Sledite mi

Nasvet za recept

Deli s prijatelji