RAD BI NA ZELENO VEJO

Petan upa, da mu bodo banke pogledale skozi prste

Objavljeno 25. januar 2013 16.07 | Posodobljeno 25. januar 2013 16.07 | Piše: T. L.

V pismu Bojan Petan prosi banke, da podprejo njegovo reševanje: od januarja 18 bankam upnicam ne plačuje več glavnic posojil, ampak le še obresti.

Bojan Petan je okoli DZS zgradil pravi imperij.

LJUBLJANA – Skupina DZS, ki jo lastniško obvladuje Bojan Petan, od januarja 18 bankam upnicam ne plačuje več glavnic posojil in lizinga, ampak le še obresti (do zdaj je to pomenilo okoli šest milijonov evrov na leto). Skupina ima približno 150 milijonov evrov posojil, kot pišejo današnje Finance, pa so glavnico nehali plačevati zaradi prestrukturiranja skupine. Pojavlja se vprašanje, kako globoko je pravzaprav padel Petan, ki skupino DZS obvladuje z lastniškim prepletanjem. 

Petan je namreč bankam upnicam poslal pismo, v katerem piše, da želijo nadaljevati leta 2012 začeti proces dezinvestiranja in razdolževanja ter proces racionalizacije poslovanja. »Izredne težavne in zapletene razmere v poslovnem in finančnem okolju, kot tudi dinamika zapadlosti finančnih virov, ki jih ima družba, nam otežujejo optimalno dezinvestiranje, in to tako v izboru premoženja, namenjenega dezinvestiranju, kot tudi doseganju prave cene.«

DZS začela projekt neplačevanja, računajo na razumevanje 

»Zavedamo se relativno visoke obremenjenosti družbe s finančnimi viri, in upoštevajoč navedene okoliščine, želimo v preteklem obdobju začete procese nadaljevati tudi v prihodnje, in to na način, ki bo čim bolj učinkovit, transparenten in korekten za vse udeležence.« Bančnikom še piše, da v skupini verjamejo, da bodo to (plačevanje obresti za posojila in ne več obrokov glavnice kreditov in leasinga) glede na povedano sprejeli z razumevanjem.

Po neuradnih podatkih je skupina lani vrnila okoli 22 milijonov evrov glavnic, hkrati pa plačala še približno šest milijonov evrov obresti za najeta posojila.

Rad bi prišel na zeleno vejo

Po informacijah, ki so jih pridobile Finance, je Petan bankam predlagal, da leto dni ne bi plačeval glavnice posojil, da pride na zeleno vejo. V tem času pa naj bi z odprodajo premoženja dolg spravil na vzdržno raven. Menda naj bi bil za pravo ceno pripravljen prodati kar koli, največ upov pa polaga na prodajo Marine Portorož. 

In kako poslujejo?

Skupina, ki poleg DZS med večjimi družbami obsega še skupino Dnevnik, Delo Prodajo in Terme Čatež, je v prvih desetih mesecih lanskega leta ustvarila 111 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov manj kot v istem obdobju leta 2011. Lani je imela okoli 132 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, medtem ko jih je bilo predlanskim skoraj 144 milijonov evrov. Kljub temu je bil lanski dobiček iz poslovanja kar petino večji kot predlani, čisti dobiček pa se je povečal celo za 70 odstotkov in že po desetih mesecih znaša 3,8 milijona evrov.

Krčenje stroškov dela tudi z odpuščanjem

Skupina je lani za 12 odstotkov skrčila stroške storitev in za osem odstotkov stroške materiala, medtem ko so bili v primerjavi z letom 2011 stroške dela nižji za šest odstotkov. Po podatkih Financ se je število zaposlenih v zadnjih dveh letih zmanjšalo za okoli 300, od tega le v matični DZS za 160.

Banke zaplenile Terme Čatež?

Po neuradnih podatkih časnika naj bi banke Petanu zaradi nezmožnosti plačevanja posojil zaplenile Terme Čatež, te pa bi končale v slabi banki. V Termah Čatež pa so za STA v začetku meseca pojasnili, da so, kljub govoricam da decembra niso izplačali plač, te bile izplačane 17. decembra, družba pa je 24. decembra vsem zaposlenim izplačala tudi božičnico v višini 600 evrov bruto. »Družba Terme Čatež tudi za leto 2013 načrtuje tako rast finančnih kazalnikov kot rast prihodka in dobička iz poslovanja,« so še zapisali.

Deli s prijatelji