NEDOPUSTNO

Pet ministrstev padlo na testu dostopa do informacij

Objavljeno 27. avgust 2013 14.19 | Posodobljeno 26. avgust 2013 23.09 | Piše: S. U.

Na testu odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin na vprašanja državljanov je kar pet ministrstev padlo. »Taka ignoranca je nedopustna,« pravi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Jernej Pikalo, se je v raziskavi odrezalo najslabše.

LJUBLJANA – Kar 15 javnih ustanov izmed 55, med njimi pet ministrstev, je ignoriralo novinarsko vprašanje o stroških za službena potovanja njihovega predstojnika. Kot poroča spletni portal Podcrto.si, so namreč izvedli test odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin na vprašanja državljanov. Komentar informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar: »Taka ignoranca je nedopustna.«

Pod drobnogled vzeli drugo Janševo vlado

»Brez pregledne javne uprave ni odgovornega vladanja. Skrivalnice, ki se jih gre marsikatera vlada, vodijo v korupcijo in popolno nepreglednost porabe javnega denarja,« na vprašanje, zakaj je dostop javnosti do informacij o delovanju javnih ustanov pomemben, odgovarja informacijska pooblaščenka.

Kot še pravijo pri omenjenem portalu, so kot navaden državljan 18. julija poslali elektronsko pošto na naslove glavnih pisarn izbranih javnih ustanov, v kateri so povprašali o višini skupnih stroškov njihovega predstojnika za službena potovanja v času druge Janševe vlade (torej za obdobje marec 2012–februar 2013). Kot še poudarjajo, se za to obdobje niso odločili iz političnih vzgibov.

Za obdobje Janševe vlade se niso odločili iz političnih vzgibov.

Ignorantska ministrstva

A kot je pokazal odziv javnih ustanov na njihova vprašanja, se velik del ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin ne ravna po zakonu. Pet ministrstev od takratnih 12 ni posredovalo nikakršnega odgovora na vprašanje. Ignoriralo ga je tudi šest izmed 32 organov v sestavi ministrstev, in štiri izmed 11 mestnih občin. Ministrstvo za obrambo pa je v zvezi s stroški ministra in predstojnikov dveh organov v sestavi, generalštaba SV in Inšpektorata RS za obrambo, posredovalo izpise iz finančnega informacijskega sistema, iz katerih skupni stroški niso jasno vidni.

Najslabše se je v raziskavi odrezalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi minister iz SD in predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Jernej Pikalo. Ne ministrstvo ne oba organa v sestavi ministrstva niso posredovali želenega podatka, kar je edini tak primer.

Molk organa je nedopusten

»Molk organa je zame nedopusten. Kar zadeva ministrstva, obstaja pri njih oseba, ki je pristojna za dostop do informacij javnega značaja in se ukvarja izključno s tem, zato bi vaše vprašanje morala sprocesirati,« je jasna informacijska pooblaščenka. Tudi neodzivnost mestnih občin je zaradi njihove velikosti nedopustna.

Seveda pa je spodbudna pri preizkusu ažurnosti hitra odzivnost tistih organov, ki so želene informacije posredovali.

Deli s prijatelji