ČRIČEK POJE 2017

Pesem je donela iz 600 mladih grl

Objavljeno 18. april 2017 09.41 | Posodobljeno 18. april 2017 09.54 | Piše: Oste Bakal

Na srečanju Čriček poje 2017 je nastopilo 16 otroških in mladinskih zborov.

Pedagoginja Klavdija Štuhec vodi zborček na OŠ dr. Antona Trstenjaka Lendava. Foto Oste Bakal

Podobno kot že 26 let sta bili velika avla in jedilnica radgonske osnovne šole tudi letos skoraj premajhni za vse, ki so želeli prisluhniti nastopom mladih pevk in pevcev. V organizaciji območne izpostave JSKD pod vodstvom Simone Pirc Katalinič in OŠ Gornja Radgon so priredili tradicionalno območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici Čriček poje 2017. Pesem je zadonela iz okoli 600 mladih grl učencev in varovancev vseh sedmih osnovnih šol in tudi vrtcev iz štirih omenjenih občin.

Mnogim staršem, dedkom in babicam, stricem in tetam, obiskovalcem in gostom je bilo toplo pri srcu. Otroci, ki so sestavljali 16 zborov, so izvedli enkraten program: zapeli so 48 pesmi domačih in tujih skladateljev, pesnikov in glasbenikov, pa ljudskih pesmi. Ob mladih pevcih in pevkah nikakor ne gre pozabiti na mlade in odrasle spremljevalce na Orffovih inštrumentih, klavirju, kitarah ter na zborovodkinje in edinega zborovodjo, ki so zaslužni ne le za lepo petje, ampak tudi za obstoj zborov. Vsekakor je treba omeniti odlično moderiranje profesorice Vere Granfol, ki je vse skupaj povezala s prijetnimi literarnimi vložki. Na letošnji reviji otroških in mladinskih pevskih zborov na radgonskem območju je udeležence pozdravil ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc, ki je dogodek gostil že sedemindvajsetič in – kot je dejal – zadnjič. Vse ustvarjalce je pohvalil z besedami »kdor lepo poje, tudi misli lepo« in izrazil zadovoljstvo, da zborovsko petje ne usiha. Vsem zborovodkinjam in zborovodji sta priznanja in rože podeljevali predsednica sveta OI JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič in ravnatelj Zagorc.

Na reviji smo slišali, kako nas pesem plemeniti in bogati, in da mora kljub domnevno prenatrpanemu šolskemu urniku ostati čas tudi za zborovsko petje na šolah. Pri nas je, žal, še vedno preveč mačehovskega odnosa do tovrstnega petja nasploh. In še tega ne bi imeli, če zborovodkinje in zborovodja pa še kdo predvsem v prostem času ne bi veliko delali z otroki. Treba je nameniti tudi več sredstev, saj to ni navadna šolska interesna dejavnost, ampak se je treba veliko odrekati. Na radgonskem območju so lahko ponosni, da imajo toliko pevskih zborov, kar jim ne bi uspelo brez zborovodij, pa tudi brez drugih strokovnih sodelavcev, ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, predvsem pa brez otrok in njihovih staršev.

Revija, ki jo je ocenjevala strokovna spremljevalka Danica Pirečnik, je potrdila, da je petje že od nekdaj doma v slovenskih srcih. Prav zato se tradicija ohranja v šolah, organizirajo se takšna in drugačna srečanja mladih pevk in pevcev.

S po tremi skladbami so se predstavili: otroški pevski zbor Orehove lupinice vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, OPZ vrtca Sonček Sv. Jurij ob Ščavnici, OPZ Radenski mehurčki vrtca Radenci, OPZ Mlinčki OŠ in vrtca Apače, OPZ Črički OŠ Gornja Radgona (1. razred), OPZ OŠ Gornja Radgona (2. in 3. razred), OPZ OŠ Kapela, OPZ OŠ Gornja Radgona (4. in 5. razred), OPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci, OPZ OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, OPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, OPZ OŠ Apače in podružnične OŠ Stogovci, mladinski pevski zbor OŠ Kapela, MPZ glasbene šole Gornja Radgona, MPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci in MPZ OŠ Gornja Radgona, ki so nastopili s celo vrsto solistov ter mladih glasbenic in glasbenikov.

 

Deli s prijatelji