SALMONELA

Perutnina Ptuj odgovarja: Meso izvira iz Hrvaške

Objavljeno 19. april 2017 19.46 | Posodobljeno 19. april 2017 19.46 | Piše: P. Pa., Mo. S.

Pravijo, da je njihovo meso popolnoma varno.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB, PTUJ – Na Hrvaškem so minuli teden s prodajnih polic umaknili piščančje meso image, v katerem so našli salmonelo. Med umaknjenimi so tudi izdelki Perutnine Ptuj, zato smo v podjetju povprašali, ali so bili ti izdelki tudi na slovenskih policah.

Brigita Vindiš Zelenko, direktorica službe za kakovost v Perutnini Ptuj, nam je povedala, da je njihova skupina ena redkih »vertikalno organiziranih perutninarskih podjetij v Evropi s sklenjenim krogom od njive do vilice in implementiranim sistemom kakovosti. Perutnina Ptuj PIPO Čakovec deluje na hrvaškem kot domači proizvajalec, kar pomeni, da je izvor mesa Hrvaška in so proizvodi tega podjetja namenjeni hrvaškemu trgu.«

Zagotavljajo, da je vse tako, kot mora biti

Poudarila pa je tudi, da so informacije o spornosti mesa zaradi prisotnosti salmonele zavajajoče, saj je v stroki splošno znano, da obstaja več kot 2400 vrst
salmonele v naravi. »V državah članicah EU zakonodaja za živila prepoveduje prisotnosti dveh tipov salmonel, in sicer Salmonela enteritidis in Salmonela typhimurium. V navedenem vzorcu mesa Perutnine Ptuj PIPO Čakovec ni bila najdena nobena od teh dveh vrst salmonele,« je še zapisala.

Po njenih besedah je tako meso Perutnine Ptuj popolnoma varno, proizvedeno v skladu z vsemi najstrožjimi hrvaškimi in evropskimi standardi. »Skupina Perutnina Ptuj je zaprisežena izvajanju politike KVS (kakovost, varnost, sledljivost), v sklopu katerega zagotavlja najvišji varnostni standard svojih izdelkov. Ves nadzor proizvodnje v celotni integrirani verigi poteka v skladu s t. i. »monitoringi«, načrti, kjer redno spremljamo vse mikrobiološke parametre živil po nacionalnih smernicah in veljavni zakonodaji. Zato so vsi naši proizvodi skladni s kriteriji nacionalnih smernic in zakonodaje, kar tudi potrjujejo certifikati ustreznosti,« še pravijo v podjetju.

Deli s prijatelji