ODMEVI

Patriotski naboj in neomejena podpora Janši

Objavljeno 09. februar 2013 15.43 | Posodobljeno 09. februar 2013 15.43 | Piše: T. L., STA

O petkovih protestih poročajo tudi tuji mediji.

ZAGREB – Včerajšnji protestno obarvani dan v Sloveniji odmeva tudi v tujih medijih. Slovenija je bila dolgo v strahu zaradi protestov nasprotujočih si strani na isti dan, navaja Jutarnji list, ki tako kot Novi list izpostavlja izjave premierja Janeza Janše o »levih fašistih«.

Janševi pristaši so nosili tudi napise Brez Janše mi živeti ni, medtem ko so popoldanski transparenti sporočali, da je Janša tat in zadnji diktator na Balkanu, navaja Večernji list. »Protestniki, ki zahtevajo padec vlade, se politično ne opredeljujejo, približno enako krivijo vse politične elite, prizadevajo si za vladavino prava, socialno pravičnost, enake možnosti za vse in pravno državo,« navaja časnik.

Ostri Janša v videonagovoru presenetil celo privržence

Do izgredov med Janševimi privrženci in tistimi, ki mu nasprotujejo, med protesti ni prišlo, poudarja Jutarnji list. Navaja, da so dopoldanski protesti, na katerih je bilo približno 7000 ljudi (ne napovedanih 30.000), minili mirno ob velikem patriotskem naboju in z neomejeno podporo Janši.

Janšev videonagovor je bil dolg in nenavadno oster, presenetil je celo svoje privržence, ocenjuje zagrebški časnik. Dodaja, da je Janša med drugim dejal, da njegovi nasprotniki ponujajo »levi fašizem« in da nasilja ne bo toleriral, za kar bosta poskrbeli vojska in policija.

Dve uri po shodu Janševih pristašev se je na istem mestu začela »vseslovenska vstaja«, ki se je je udeležilo več kot 25.000 oseb, od zagovornikov neposredne demokracije in umetnikov preko študentov in brezposelnih do veteranov iz druge svetovne vojne.

Za očiščenje političnega prostora

»Odločni so v svojih zahtevah, da Janša čim prej odstopi in da se 'čiščenje političnega prostora' v Sloveniji nadaljuje na predčasnih volitvah,« navaja ljubljanski dopisnik Jutarnjega lista.

Novi list poudarja, da so v petek po večtedenskih protestih nasprotnikov slovenske vlade na osrednji ljubljanski trg prišli tudi Janševi pristaši. Navaja tudi Janševe ocene, da za protivladnimi protesti stoji nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. Reški časnik omenja, da je bilo stanje na ljubljanskih ulicah napeto zaradi strahu pred neredi in možnimi spopadi prav na dan, ko Slovenija slavi svoj kulturni praznik.

Il Piccolo: protivladni protestniki premagali protestnike v podporo vladi

O dvojnem protestu, prvem v podporo zdajšnji oblasti in drugem proti politični kasti, ki je v petek potekal v Ljubljani, je na svoji spletni strani poročal italijanski časnik Il Piccolo. Zapisal je, da so protivladni protestniki, ki jih je bilo najmanj 20.000, premagali protestnike v podporo vladi.

Časnik sicer povzema nekaj izjav predsednika vlade Janeza Janše, ki je udeležence prvega zborovanja v podporo vladi, med katerimi so bili tudi nekateri ministri in člani desnih strank, nagovoril prek videoposnetka. Med drugim navaja, da je premier politične nasprotnike obtožil, da želijo njegovo vlado zrušiti zgolj zato, da bi prikrili resnične krivce za slabe gospodarske in socialne razmere, v katerih se je znašla Slovenija.

»Oditi na ulice ni vedno najboljši način za izražanje mnenj, a danes smo bili v to prisiljeni,« Janšo povzema časnik in dodaja, da je slovenski premier svoje podpornike pozval, naj se uprejo levičarskemu fašizmu, nasilju in kaosu, ki da so največji sovražniki svobode in pravičnosti.

Ansamed: premier, ki je ostal brez večine

O protestih je poročal tudi Ansamed, ki je del italijanske tiskovne agencije Ansa. Med drugim so tam zapisali, da so protestniki Janšo pozvali, naj ne odstopi v dobro države.

Povzeli so tudi nekatere Janševe izjave in zapisali, da je slovenska vlada po objavi poročila protikorupcijske komisije o finančnih nepravilnostih v Janševem premoženjskem stanju ostala brez dveh strank in tako nima več večine v parlamentu.

O popoldanskih protestih proti vladi so zapisali, da so jih nezadovoljni protestniki organizirali prek spletnih omrežij in da protesti redno potekajo že dva meseca.

Agencija še piše, da je Slovenija ena tistih evropskih držav, ki jo je gospodarska kriza najbolj prizadela, in da je v velikih težavah predvsem bančni sektor. Janševa vlada je, da bi se izognila zaprosilu za finančno pomoč, uvedla varčevalne ukrepe.
 

Deli s prijatelji