V NARAVI

Pasji vrtec v Ljubljani eden največjih v Evropi

Objavljeno 30. maj 2015 22.08 | Posodobljeno 30. maj 2015 22.09 | Piše: Maja Kepic

Čez nekaj dni se bo v Ljubljani odprl pasji vrtec, velik kar 12.000 kvadratnih metrov. Psa ne zapirajte v garažo, raje ga pripeljite k nam, pravi vodja vrtca Matevž Cankar.

Matevž Cankar je že več kot 30 let lastnik psov in inštruktor šol za pse. (Foto: Igor MalI)

LJUBLJANA – »Če imate psa, ga seveda lahko pripeljete s sabo,« nam je, ko smo se dogovarjali za pogovor, prijazno rekel Matevž Cankar, ustanovitelj, lastnik in zastopnik podjetja Canis Canis, javnosti pa znan tudi kot inštruktor in reševalec iz Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije. »Da bi v Ljubljani odprl pasji vrtec, razmišljam že kar nekaj časa, projekt pa smo začeli realizirati pred enim letom,« je povedal. In zdaj je končno nared. Prvi pasji vrtec v Sloveniji, ki se razteza na več kot hektarju površine, bo svoja vrata odprl 10. junija.

Pesjaki pozimi ogrevani

Skupaj z našim Lovrom, štiri leta starim kavalirčkom, se odpravimo na ogromen travnik na Brnčičevi v Ljubljani. Tam nas pričaka Matevž skupaj z drugimi psi, ki so v lasti vrtčevskega osebja. Medtem ko kužki razigrano tekajo in se spoznavajo med seboj, nam ustanovitelj vrtca razkaže pesjake, postavljene na robu travnika.

Gre za velike bokse, kjer med varstvom biva več psov skupaj. »Seveda bodo lahko tudi na travniku, kjer se bomo igrali, hodili bomo tudi na sprehode za Savo, ki je od tukaj oddaljena dva kilometra. Če bo pes želel počitek, bo imel zato na voljo pesjake, ki jih bomo pozimi tudi ogrevali,« razloži Cankar.

Vrtec bo odprt vsak delovni dan od sedmih zjutraj do šestih zvečer. »Če bo treba, bomo za kakšnega psa varstvo tudi podaljšali. Sicer pa bodo ljudje svojega ljubljenčka lahko pripeljali v dnevno ali poldnevno varstvo, za ves dan ali le za nekaj ur, kolikor bodo trajali njihovi opravki. Na voljo bomo tudi med vikendi,« doda Cankar.

Oskrbniki z licencami

Potreba po pasjem vrtcu, sploh v Ljubljani, je po njegovih besedah velika. »Preden smo šli v ta projekt, smo izvedli anketo, ki je pokazala, da večina psov, ki živijo v mestih, nima dovolj sprehodov in gibanja. Pogosto poslušamo o kosmatincih, ki doma iz dolgčasa grizejo razne predmete in uničujejo stanovanja ali pa cele ure lajajo. Po navadi pes to počne, ker mu je dolgčas in protestira, ker je sam,« meni Cankar. »Da psi ne bi mogli gristi stvari ali kako drugače poškodovati stanovanja, jih lastniki celo zapirajo v garaže ali jih imajo v avtomobilih. Zdaj jih bodo lahko pripeljali k nam. Ne le, da bo njihov kosmatinec tukaj na varnem, tudi družil se bo z drugimi psi, med igro bo porabil veliko energije in doma tako ne bo več prav veliko dela z njim.«

Po zdajšnjih načrtih bosta poleg pesjakov najpomembnejša prostora vrtca še ograjeno pasje igrišče, veliko 6000 kvadratnih metrov, in pol manjši ograjen travnik za vzgojo psov. Vodja vrtca, ki se je v svoji karieri udeležil več mednarodnih reševalnih akcij na kriznih območjih v Turčiji, Alžiriji in Indoneziji, kjer je s svojim psom pomagal pri iskanju preživelih, računa, da bodo vsak dan lahko skrbeli za do 50 psov različnih pasem, velikosti in starosti. »Vsi oskrbniki, ki bodo zaposleni pri nas, imajo dolgoletne izkušnje pri vzgoji psov in pa seveda opravljeno licenco za oskrbnika hišnih živali, tako tudi veleva zakon.« En oskrbnik bo odgovoren za največ 10 psov.

Kosmatinci bodo razdeljeni v skupine, ki bodo sestavljene glede na temperament, starost in velikost psa. »Mladi psi spadajo skupaj, saj so polni energije in potrebujejo veliko gibanja in igre. Starejši so bolj umirjeni in želijo večinoma mir in počitek. Razdeljeni so tudi po velikosti, saj bi lahko veliki psi nevede poškodovali zelo majhne psičke. Za pse, ki niso vajeni družbe ali pa se nanjo šele navajajo, imamo na voljo manjše prostore (50 kvadratnih metrov), kjer bodo nameščeni ločeno ali skupaj z drugimi, s katerimi se razumejo,« razloži sogovornik.

Od šest evrov na dan

Čeprav Cankar o točnih številkah ne želi govoriti, prizna, da je bila investicija v postavitev vrtca velika. »Stroškov je bilo res precej. Prostor je zagrajen z ograjo, dolgo več kot kilometer. Tudi pesjaki, ki so sicer videti preprosto, stanejo. Tukaj je še najemnina, del travnika je občinskega, del od zasebnih lastnikov,« pove. A cena varstva vseeno ni previsoka: »Možno bo kupiti mesečni abonma. Tistega, ki bo psa vsak dan pripeljal v vrtec, bo dnevno varstvo stalo šest evrov.« Za tiste, ki boste svojega ljubljenca pripeljali le občasno, bo cena varstva deset evrov na dan. »Na voljo bo tudi poldnevno varstvo, le za nekaj ur, da bi šli, recimo, po nakupih ali po kakšnih drugih opravkih. V naši ponudbi je še pasji hotel, ki bo aktualen predvsem v času dopustov,« pravi Cankar.

Vrtec se odpira šele čez nekaj dni, a povpraševanja je že zdaj precej. »Vedno več lastnikov želi svojim psom ponuditi nekaj več. Mi imamo ideje, kako in kje to izpeljati. Ponujamo prostor za aktivno preživljanje skupnega prostega časa v našem vrtcu ali obiskovanje igralnih uric. Prepričani smo, da lahko vsak lastnik najde nekaj zase in za svojega psa. Radi imamo izzive pri delu s kosmatinci, za katere lastniki pravijo, da so poizkusili že vse mogoče, a so še vedno brez uspeha. Takim bomo pomagali z največjim veseljem,« sklene sogovornik.

Deli s prijatelji