NOČ PARKELJNOV

Parkeljni se bodo podili brez Miklavža

Objavljeno 16. november 2017 09.48 | Posodobljeno 16. november 2017 09.48 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: noč parkeljnov

Šesta goričanska noč parkeljnov bo predstava peklenščkov, hudičev in parkeljnov v najrazličnejših podobah, z maskami in rožljanjem verig.

To bo strašna noč! Foto: Darko Herič

Če kdo, potem so otroci tisti, ki v teh dneh že težko čakajo prvega člana decembrske dobre trojke, svetega Miklavža. Po navadi ne prihaja sam, saj so poleg angelov obvezni spremljevalci parkeljni, ta strašna in strašljiva bitja, ki največkrat rožljajo z verigami. V Goričanah pri Medvodah se bodo v soboto, 18. novembra, ob 18. uri podili samo parkeljni – brez Miklavža, kot nekakšen uvod v prve decembrske dni, ko bodo skupaj z dobrim svetnikom hiteli od vrat do vrat.

450 iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Švice in Slovenije jih bo strašilo.

Sicer pa najprej o sv. Miklavžu, ki ga legenda predstavlja kot velikega čudodelnika in mogočnega zavetnika. Tako meni slovenski etnolog dr. Niko Kuret v knjigi Praznično leto Slovencev, kjer beremo, da je tri hčere siromašnega moža rešil sramotne usode, ko jim je ponoči porinil skozi okno tri kepe zlata in jim tako priskrbel potrebno doto. Odtod nemara izhaja šega, da otrokom ponoči prinaša darove v nastavljene posode, odtod tudi tri jabolka, ki jih na podobah nosi s seboj in so pravzaprav tri kepe zlata, le da jih je ljudska domišljija spremenila po svoje. »Iz bogato razpletene legende o sv. Miklavžu naj navedemo še, da je nekoč pomiril vihar na morju in da ga imajo zato na splošno tudi mornarji in brodniki za svojega zavetnika,« poudarja dr. Kuret.

Miklavža legenda predstavlja kot velikega čudodelnika in mogočnega zavetnika.

Če so angeli kot Miklavževi spremljevalci bolj prepoznavni kot človeška bitja z znanim obrazom, pa so po Kuretu našemljenci, ki so predstavljali rajnike in druge demone, po krščanskem pojmovanju postali hudobni duhovi, hudiči, parkeljni. Postali so spremljevalci svetniškega dobrotnika in izvrševalci kazni nad porednimi otroki.

»Letos bo na noči parkeljnov sodelovalo približno 450 parkeljnov iz petih držav: Slovenije, Avstrije, Italije, Švice in Hrvaške,« pravijo v Turističnem društvu Goričane - Vaše, ki organizira ta večer. »Skupine se bodo v mimohodu sprehodile po trasi in tako predstavile svojo opremo, običaje in kanček zgodovine. Vse skupaj se dogaja brez Miklavža, seveda. Ta prireditev je v naših krajih z leti postala tradicionalna, nekaj zanimivega za ljudi, ki še verjamejo v te običaje. Nastopili bodo torej tudi domači parkeljni. Vse njihove obleke in maske goričanskih parkeljnov so izdelane ročno. Maske so iz umetnih mas, vsak svojo izdela sam, prav tako obleko in rekvizite.« Ob 20. uri se bo v šotoru začela še najbolj nora zabava z Dejanom Vunjakom in Brendijevimi barabami.

Parkeljni bodo strašili še enkrat, in sicer prihodnji petek, 24. novembra, ob 18. uri ko se bodo na Ognjenem spektaklu v središču Podkorena srečali parkeljni treh dežel. »Bogato in zanimivo tradicijo smo nadgradili v izjemni dogodek, ki prerašča v pravi mednarodni festival parkeljnov. Predstavilo se bo 20 skupin, ki se razlikujejo po številu parkeljnov, skupno pa jih pričakujemo med 250 in 300. Sodelujoči prihajajo iz Avstrije, Italije in Slovenije,« je sporočil Andraž Lavtižar iz Turizma Kranjska Gora. 

Deli s prijatelji