PO NAPADIH V PARIZU

»Pariz bo sprožil nove ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov«

Objavljeno 16. november 2015 19.28 | Posodobljeno 16. november 2015 19.28 | Piše: STA, Ma. F.

Karl Erjavec veliko pričakuje od petkovega izrednega zasedanja notranjih ministrov Evropske unije, zlasti glede zaščite zunanje meje.

Karl Erjavec.

BRUSELJ – Teroristični napadi v Parizu bodo sprožili odločnejše ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, je ocenil vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju. Minister veliko pričakuje od petkovega izrednega zasedanja notranjih ministrov, zlasti glede zaščite zunanje meje.

Minister je izpostavil, da so migracije in terorizem dve ločeni temi, ki pa se žal prepletata, saj naj bi bil eden od storilcev dejanj v Parizu potoval z migracijskim tokom prek Grčije do Francije, zato je treba skozi migracijski tok ujeti vse tiste, ki imajo slabe namene.

»Po dogodkih v Parizu je pričakovati, da bodo določeni novi ukrepi, tudi pri sami migracijski krizi, kar se tiče močnejšega nadzora,« je poudaril Erjavec in dodal, da pričakujejo zlasti tranzitne države tudi podporo drugih članic.

»Pariz bo sprožil večje aktivnosti v smislu iskanja boljših rešitev pri upravljanju migracijskega toka,« meni Erjavec. Neobvladovanje migracijskega toka lahko ima po njegovih besedah negativne posledice za varnost, zlasti za stabilnost občutljivega zahodnega Balkana.

»V svojem nagovoru sem zlasti poudaril, da potrebujemo jasno politiko obvladovanja migracijskih tokov, skupno evropsko politiko, saj gre za evropski problem. Potreben bo celovit pristop do tega vprašanja, zlasti solidarnost vseh članic EU,« je še izpostavil slovenski minister.

Zunanji ministri Unije so sicer danes po Erjavčevih besedah zelo močno obsodili neprimerne, barbarske in nesprejemljive napade v Parizu, izrekli globoko sožalje Franciji ter poudarili predanost ohranjanju evropskih načel in vrednot.

Deli s prijatelji