POPOČITNIŠKI REZI

Pahorjeva ekipa spet razpravlja, kje bo jemala

Objavljeno 25. avgust 2011 11.57 | Posodobljeno 25. avgust 2011 11.57 | Piše: K. K., STA

Na mizi je rebalans proračuna, v zraku imena, s katerimi bo premier popolnil ekipo

Prihodnji teden bo gostil nemško kanclerko Angelo Merkel. Lahko pričakuje kak namig, kako varčevati?
LJUBLJANA – Zdesetkana vlada Boruta Pahorja na današnjem zasedanju razpravlja o rebalansu proračuna za prihodnje leto in leto 2013. Gre sicer zgolj za nadaljevanje razprave, s katero so začeli že pred počitnicami. Obravnavala pa bo tudi predlog zakona o davčnih blagajnah in predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Primanjkljaj v okvir

Spremembe proračunov so v kriznem času namenjene predvsem konsolidaciji javnih financ, s katero želi vlada javnofinančni primanjkljaj do leta 2013 spraviti v okvir pakta o stabilnosti in rasti oziroma pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Pahor je sicer na zadnji seji vlade pred poletnim premorom napovedal, da bodo že v tem mesecu stekle priprave na oblikovanje obeh proračunskih dokumentov.

Proračun že v DZ

Skupaj z rebalansom letošnjega proračuna, ki ga je vlada že poslala v DZ, naj bi to predstavljalo okvir varčevanja Slovenije v prihodnjih letih, a vsaj na kratki rok je veliko odvisno od usode glasovanja o petih novih ministrih, na katero je predsednik vlade vezal zaupnico.

Ministrstvo za finance želi s predlogom zakona o davčnih blagajnah zagotoviti učinkovitejši nadzor nad gotovinskim poslovanjem, posledično pa zagotoviti povečanje javnofinančnih prihodkov na področju davka na dodano vrednost in tudi ostalih dajatev.

Cilj predloga novele zakona o preprečevanju konkurence pa je bolj natančno in pregledno določiti pogoje ter roke za začetek dela Javne agencije RS za varstvo konkurence, določiti, da do imenovanja direktorja agencije naloge v. d. direktorja opravlja direktor urada za varstvo konkurence, in urediti prenos zaposlenih iz drugih organov državne uprave za izvajanje podpornih strokovno tehničnih in administrativnih nalog v agencijo.

Deli s prijatelji