DRUGI MANDAT

Pahor zaprisegel: Rad bi bil dober predsednik

Objavljeno 22. december 2017 20.02 | Posodobljeno 22. december 2017 20.02 | Piše: STA, A. K.

Dan pred nastopom svojega drugega mandata je predsednik republike Borut Pahor zaprisegel na slavnostni seji državnega zbora. »Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh,« je dejal v inavguracijskem nagovoru.

Vrhovnega poveljnika Slovenske vojske kličejo na zagovor.

Kot temeljno vodilo svojih ravnanj je Pahor v nagovoru izpostavil, da Slovence veliko več povezuje kot razdvaja. »Naša sveta pravica in dolžnost je, da ustvarjamo vključujočo družbo, v kateri je prostor za vsakega, še tako različnega in drugačnega,« je poudaril na slavnostni seji državnega zbora, na kateri so obeležili tudi državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Pahor sicer pravi, da ne poziva k enotnosti, saj zanjo ni zgodovinske nujnosti. »Toda v resnici ne vemo, kdaj bo zanjo spet nenadomestljiva potreba, zato si kot predsednik republike dovolim pozvati k političnemu in vsakemu drugemu sodelovanju med nami,« je poudaril. Kot je dodal, je morda v tem času in v teh razmerah minimalna definicija zaupanja in sodelovanja vzdržnost od sovražnega govora.

»Razklani smo šibki, enotni smo močni,« je poudaril in spomnil na bratomorno vojno sredi prejšnjega stoletja. »Rane se še zdaj celijo. Potrebovali smo skoraj tri četrt stoletja, da smo dostojno pokopali pobite. Končno smo se znašli v času, ko o spravi vse manj govorimo in jo vse bolj živimo,« je poudaril Pahor.

Upošteval bo pripombe

Ob prevzemu novega mandata si Pahor, kot je dejal, dovoli misliti, da je bila podpora na volitvah precej povezana z njegovim dosedanjim trudom in delom. »Veliko tega bo zato ostalo tudi v novem mandatu naprej, nisem pa gluh in ravnodušen za pripombe. Poskušal jih bom upoštevati,« je napovedal.

V nagovoru pa je tudi obljubil, da se bo iskreno trudil, da bo najboljši predsednik vsem državljankam in državljanom.

Pahor, ki je bil vnovič za predsednika izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra, je zaprisegel v okviru današnje slavnostne seje pred dnevom samostojnosti in enotnosti. Prisegel je, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Deli s prijatelji