POČITNIŠKE REZIDENCE

Pahor uživa pri tašči, 
Erjavec jo je podedoval

Objavljeno 01. julij 2011 23.50 | Posodobljeno 02. julij 2011 16.00 | Piše: Borut Perko

Popisali smo počitniške rezidence znanih Slovencev v naši in južni Istri

Grafika Slovenske novice
Začelo se je poletje, učenci, dijaki in študentje imajo počitnice, 15. julija naj bi odšli na počitek tudi naši vrli poslanci, kar bo v redu tudi za nas, da si bomo odpočili od njihovih neumnosti; skratka, začenja se za mnoge najlepši del leta, poletje. Množica Slovenk in Slovencev se bo odpravila letovat na Hrvaško, največ v Istro in Dalmacijo. Nekateri tja hodijo že mnogo let v svoje počitniške vile, hiše, hišice ter vikende, menda smo, kar zadeva te, evropski fenomen, toliko jih imamo, seveda v glavnem ob slovenskem in hrvaškem morju, v Istri. Začenjajo se že v Škofijah, Hrvatinih in Ankaranu, potem pa so na gosto posejani ob obali (in seveda tudi v notranjosti Istre) vse do Novigrada na Hrvaškem, na dolžini približno 100 km. Za Braneta Oblaka, najboljšega slovenskega nogometaša vseh časov, ki je bil pred okroglim desetletjem kratek čas tudi trener Kopra, je verjetno največ, kar je odnesel od koprskega kluba v obdobju vladavine Borisa Popoviča in Giorgia Subana, stara hiša, ki jo je kupil v Škofijah in jo pozneje temeljito obnovil. Zdaj živi malo v Rožni dolini v Ljubljani, malo na morju, k njemu in njegovi drugi ženi Heleni, s katero ima hčerko Nino, prihajata tudi sin Robi in hčerka Anja, ki ju ima iz zakona s prvo ženo Majo, ter vnuki Nika, Leon, Lara in Tia.

Kdo vse ima hišo ali stanovanje v Portorožu, Piranu in Luciji, ne ve nihče, najbolj luksuzna je tista poslovneža Vladimirja Poliča v bližini portoroškega hotela Emona. Nekateri so se kar preselili na Obalo in se samo občasno vozijo v Ljubljano, kjer imajo stanovanja. Eden takšnih je tudi Igor Zajec, predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic, ki ima hišo v Piranu in tam tudi živi. Vile, posestva in hiše imajo na gričkih nad Lucijo in Sečovljami tudi nekateri slovenski politiki, med njimi padli Zoran Thaler, zanesljivo najprisrčnejšo, ki ima tudi bazen, pa nad sečoveljskimi solinami na Parecagu pesnik Tone Pavček.

Naša Lepa njihova

Pravzaprav je hrvaška obala Piranskega zaliva že nekaj desetletij slovenska, saj lahko v Kanegri, Lauri, na Crvenem vrhu, v Alberih in Savudriji, to so naselja ob morju, na prste ene roke preštejete hiše, ki niso v lasti Slovencev. Tako imajo v Lauri imenitno hišo s pogledom na Portorož potomci Leva Ponikvarja, nekoč kitarista legendarnih Avsenikov. Na Crvenem vrhu v družinskem vikendu občasno letuje tudi nekdanji košarkar Olimpije in nekdanji direktor hotela Slon Goran Križnar (mimogrede: sin Aleš, ekonomist kot oče, je bil nedavno izmed 1390 kandidatov izbran za direktorja evrobasketa 2013). V Albere je k menda svojemu edinemu pravemu prijatelju, zdaj že prav tako pokojnemu Zvonku Volaju, poslovnežu in častnemu generalnemu konzulu Tajske v Sloveniji in na Hrvaškem, hodil celo predsednik Janez Drnovšek, ki morja sicer ni maral preveč. Očeta Zvonka je kot konzula pred okroglima dvema letoma zamenjala hčerka Simona, resda pa ima pred nazivom za zdaj še v. d.

Prava poplava znanih Slovencev, lastnikov hiš in vikendov različnih dimenzij in kajpak tudi vrednosti, pa se začne le nekaj kilometrov južno od Umaga, v naseljih Pelegrin in Špina. Na Pelegrinu so drug poleg drugega, tik ob morju, odrasli otroci in njihovi sinovi in hčerke nekdaj znanih slovenskih funkcionarjev in direktorjev, že pokojnega Janeza Vipotnika in nedavnega 90-letnika Nika Belopavloviča. Ob cerkvici sv. Pelegrina letujejo Nano (prvi mož nekdanje velike Iskre, zdaj poslovnež v Londonu), Miča (urednica in novinarka Dnevnika) in Miha Vipotnik, akademski slikar. Njihovi sosedi sta Nataša Belopavlovič in njena hčerka, ki je plod ljubezni z že pokojnim televizijskim novinarjem Tomažem Terčkom.

Hiše imajo vsi veliki

Na Špino, naselje tik Pelegrina, pa je do leta 2008, ko je postal predsednik slovenske vlade, hodil Borut Pahor. V nič posebnega vikend, katerega lastnica je mati njegove zunajzakonske partnerice, odvetnice Tanje Pečar, s katero ima 13-letnega sina Luko, zdaj v glavnem hodita le ta dva in Pahorjeva pogojna tašča. Prebivalcem Špine je ostal v spominu predvsem kot neutrudni plavalec, lahko se zgodi, da ga bodo v špinskih vodah kmalu spet videvali. Le nekaj zalivov naprej, v Karigador, hodi na morje v vikend, ki ga je podedoval po očetu Viktorju, še en politik, nekoč Pahorjev kolega v vladi, Karl Erjavec. Že dolga leta pa ne letuje več v svoji hiši v še južnejši Maredi veliki Slavko Avsenik, je pa zato več v hiši ob morju njegov vnuk s prijatelji. Veselo pa obiskuje svoj vikend na Cresu nekdanji direktor Krke, Miloš Kovačič, kjer se dobiva s prijatelji, ki tja pridejo z barkami.

Zanimivo, da na morje silno rad hodi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki pa tam nikdar ni imel nobene lastnine. Zdaj s Štefko in prijateljema, zakoncema Gabi in Gezo Vogrinčičem, že nekaj let letuje v hiši Branka Vrščaja, nekdanjega slovenskega konzula v Splitu, v Boboviščih na otoku Brač. V rajskem zalivu sta njegova soseda lastnika imenitnih vil Jože Stanič, nekdanji direktor Gorenja, in Herman Rigelnik, še vedno prvi človek Autocommercea.
Pasji lajež na Špini

Na Špini pri Umagu ima svoj vikend tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič: podedoval ga je po očetu Veljku, sicer bratu najbolj znanega Kavčiča, skrivnostnega moža slovenske levice – Nika. Kavčičevi so doma iz Škofje Loke in nimajo nobene zveze z nekoč odrezanim politikom Stanetom Kavčičem; ta je bil doma iz okolice Borovnice. Zanimivo, da na Špino velikokrat prinese na obisk k nečaku tudi strica Nika, neverjetnega 96-letnika, nekdanjega partizanskega prvoborca, sodelavca Udbe, bančnika in gospodarstvenika, ki ima sicer že najmanj petdeset let poleg ljubljanskega stanovanja tudi hišo v Ribčevem Lazu pri Bohinju. So pa z Blažem, tudi predsednikom Kinološke zveze Slovenije, in njegovo ženo Marijo, prav tako kinologinjo in mednarodno kinološko sodnico, vseskozi na Špini njuni kužki. Najraje imata samojede in škotske ovčarje, Marija ima v Podlubniku pri Škofji Loki, kjer Kavčičevi živijo, tudi psarno.
Deli s prijatelji