KOALICIJA

Pahor: Odgovornost o tem, kakšna bo vlada, je na poslancih

Objavljeno 23. februar 2013 14.13 | Posodobljeno 23. februar 2013 14.13 | Piše: P. J., STA

Predsednika države skrbi, da nova vlada nastaja zgolj kot izraz nezadovoljstva in nasprotovanja Janševi vladi.

Rezultata volitev ne morejo spremeniti niti glasovi, ki so in še bodo prispeli po pošti.

PESNICA – Parlament je po besedah predsednika republike Boruta Pahorja pred ključnim vprašanjem. »Ali dobivamo vlado, ki bo homogena, programsko in politično, ki bo imela jasen načrt ukrepov za premagovanje krize, ali pa nastaja zgolj kot izraz nezadovoljstva z obstoječih stanjem, kar bo premalo za pričakovanja ljudi, ki so upravičeno visoka?« je dejal.

Ključno je, kako bodo presodili poslanci

»V naslednjem tednu in bržkone naslednjih mesecih bo imel parlament odgovorno nalogo, da se odloči (ali ne) za podporo morebitni novi vladi. Ta odgovornost je v celoti njegova,« je danes ob robu obiska v terapevtskem centru v Pesnici pri Mariboru dejal Pahor.

Kot predsednik republike je parlament pozval, da si med drugim zastavi eno ključno vprašanje. »Če bo izvolil vlado, ki nastaja zato, ker je dovolj politično in programsko homogena in bo lahko s svojimi ukrepi pomagala Sloveniji iz krize, je to dobra odločitev. Če pa bo podprl zgolj vlado, ki nastaja kot nasprotovanje prejšnji, ki ni dovolj politično in programsko homogena, zaradi tega z ukrepi ne bo prispevala k premagovanju krize in bo dodatno poglobila nezaupanje ljudi v slovensko politiko,« je dodal. »Od poslank in poslancev je odvisno, kako bodo presodili to po mojem ključno vprašanje.«

Poslanci PS so v petek vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za mandatarko pa predlagali Alenko Bratušek. O nezaupnici bodo poslanci predvidoma glasovali v sredo. Je pa skupina poslancev v DZ že vložila novelo zakona o vladi, za novega predsednika DZ pa predlagajo vodjo poslancev SD Janka Vebra.

Deli s prijatelji