ZARES, DARS IN AUKN

Pahor ne ščiti več Jankovićeve Duhovnikove?

Objavljeno 27. julij 2011 18.16 | Posodobljeno 27. julij 2011 18.16 | Piše: Ksenija Koren

V SD obžalujejo, da je odletel Može, ki bi se utegnil z menjavo nadzornikov vrniti

Odprtje avtocestnega odseka Pluska–Ponikve–Hrastje junija 2010
LJUBLJANA – V stranki Zares pripravljajo novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb, s katero bi po nekaterih neuradnih informacijah lahko celo predlagali odpravo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Verjetnejše pa je, da bi prinesla korenito spremembo delovanja agencije, ki te dni pretresa politične vrste z menjavami nadzornikov v NKBM, naslednji za odstrel pa naj bi bili nadzorniki Darsa.

Bo SD potegnil z Zaresom?

Po odpoklicih Danila Topleka, Ivana Vizjaka in Alenke Bratušek iz nadzornega sveta NKBM pretekli teden številni domnevajo, da bi utegnili zakon, ki bi pristrigel peruti AUKN, podpreti tudi poslanci SD. Za odpoklicane nadzornike NKBM velja, da so blizu vladnemu SD, čeprav je bil AUKN v času, ko je bil Zares še v vladi, ena najbolj konfliktnih točk med šefom SD, premierjem Borutom Pahorjem, in Zaresovo gospodarsko ministrico, Darjo Radić.

V Zaresu novele še niso dokončali, zato tudi med strankami zanjo še ne iščejo podpore, pravijo pa, da je »trenutni model upravljanja kapitalskih naložb povečal oddaljenost med državo, torej lastnikom podjetij v njeni večinski lasti, in podjetji samimi, kar je omogočilo različnim lobijem povsem netransparentno kadriranje, s katerim ta podjetja obvladujejo«. Z novelo bi to oddaljenost zmanjšali po zgledu ene od skandinavskih držav. Katere, ne povedo.

Poslanec SD Dejan Levanič, ki je pred časom napovedal zbiranje podpisov za razrešitev odločevalcev v AUKN, je prepričan, da bi jih nabral vsaj 20. Po dogodkih v NKBM je še vedno kritičen do AUKN: »Če imajo kaj proti nadzornikom, naj jim to dokažejo, preden jih linčajo.« A je bil včeraj ob vprašanju, ali bo nekdanje koalicijske partnerje iz Zaresa podprl, zadržan. »Mislim, da Zares moti filozofija AUKN, da se odločanje o državnem premoženju premakne iz politike. V Zaresu bi želeli, da ima politika glavno besedo.« AUKN sicer po zakonu odgovarja državnemu zboru, a ker gre zgolj za komunikacijo prek letnega poročila, Levanič pravi, da je to premalo. Predlaga, naj poslancem odgovorne v AUKN vsaj enkrat mesečno povabijo v državni zbor na zaslišanje.

V SD žalujejo za Možetom

Sicer naj bi AUKN že pred tremi tedni odločil, da so naslednji na vrsti za menjavo državni nadzorniki Darsa, to pa naj bi odneslo tudi upravo Mateje Duhovnik. Za petek napovedana skupščina Darsa je sicer preložena, odločitev o menjavi pa mora potrditi še svet AUKN, ki sicer zaseda ob četrtkih. Čeprav naj bi Dars po eni strani obvladoval vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer, ki je, sicer zgolj za študentsko delo, na Dars spravil tudi svojo hčer, nekateri vidni člani SD šefu Pahorju zamerijo, da je sploh dopustil imenovanje Duhovnikove na čelo Darsa in je z argumentom, da je bil kandidat stranke na volitvah, miniral Vinka Možeta. Slednji sicer velja za človeka, ki je v preteklosti dobro posloval z Gregorjem Golobičem. A Pahor naj bi se za Duhovnikovo takrat odločil predvsem pod vplivom takratne šefinje kabineta Simone Dimic, ki je želela imeti na Darsu nadzor za ohranitev poslov svojega strica Tomaža Kastelica in njegovega Traffic Designa. Zdaj nekateri v SD navijajo za razrešitev Duhovnikove in jo označujejo za kader Zorana Jankovića, pri katerem je gradila kariero do prihoda na Dars. Ugotavljajo tudi, da naj bi za prevzem funkcije proti Možetu sploh ne imela pogojev, saj nikoli prej ni bila na čelu velikega podjetja.

Poznavalci ocenjujejo, da bo šef Darsovih nadzornikov Milan Medved, sicer šef velenjskega premogovnika, ki se mu izteče mandat, odstopil sam, saj poteka tudi njegova velenjska reelekcija in bi bilo nekoliko nenavadno, da bi padel na Darsu, bil bi pa dovolj dober za vodenje premogovnika. Medved nam je potrdil, da se bo prijavil na pravkar odprti razpis za šefa premogovnika, zanikal pa je, da bi odstopil kot šef Darsovih nadzornikov. »Nadzorni svet dela dobro, v celoti v skladu z zakonodajo in v korist družbe Dars. Poslovanje Darsa se odvija skladno s poslovnim načrtom, stroški so obvladani, poslovni izid je precej boljši od pričakovanega,« pravi Medved, ki zato ne vidi potrebe po odstopu ali zamenjavi. Zanimivo je, da so njegove misli o lastnem delu identične Toplekovim po tistem, ko je pretekli teden odletel iz NKBM.

Medved pa naj bi imel dobre povezave tudi v opozicijskem SDS, iz katerega naj bi ga pred lanskimi volitvami celo nagovarjali, naj zanje kandidira za župana Velenja. Medved si je zelo blizu z velenjskim županom in nekdanjim vodjo poslanske skupine SD Bojanom Kontičem, zato v snubljenje ni privolil.

Zares pripravlja spremembe zakona o upravljanju kapitalskih naložb, da bi lobijem onemogočil netransparentno kadriranje.

Deli s prijatelji