AKCIJA

Pahor na pomoč človeški ribici: izpustili jo bodo

Objavljeno 21. julij 2017 16.40 | Posodobljeno 21. julij 2017 16.40 | Piše: STA, P. Pa.

Žival bodo danes vrnili v njeno izvorno populacijo.

42 jajčec, ki jih je ribica izlegla na sprednji del kamna, preostalih 13 je na zadnji strani kamna. Avtor: Iztok Medja za Postojnsko jamo

VIPAVA – Popoldne bodo po obvezni karanteni v Belo jamo pri Vipavi izpustili mladiča človeške ribice, starega okoli 15 let, ki so ga narasle vode 1. maja izplavile na površje. V skoraj presahlem tolmunu potoka Bela na robu Vipave ga je še pravi čas našel domačin Kristjan Glivar. Pri tem zadnjem koraku reševanja tega simbola kraške narave bo ekipi prostovoljcev Jamskega laboratorija Tular pomagal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Po obvezni karanteni v Zatočišču za človeške ribice bodo žival danes vrnili v njeno izvorno populacijo, so sporočili iz Jamskega laboratorija Tular. Akcija je vključena v projekt Invazivke nikoli ne počivajo, ki ga sofinancira ministrstvo za okolje in prostor v partnerstvu s Herpetološkim društvom in Slovenskim odonatološkim društvom.

Ob izpustitvi človeške ribice bodo v jamskem laboratoriju prisotnim skupaj z gosti iz nevladnih ter javnih raziskovalnih in naravovarstvenih organizacij predstavili širšo problematiko varstva človeške ribice in ranljivega kraškega okolja. Človeška ribica nas ne povezuje le kot svetovni simbol kraške narave, ampak predvsem kot živa zaveza k razumnejšemu odnosu do okolja, so med drugim opozorili v Jamskem laboratoriju Tular.

Deli s prijatelji