KOALICIJA

Pahor bo Cerarja predlagal v torek, kako si bodo razdelili stolčke?

Objavljeno 17. avgust 2014 13.24 | Posodobljeno 17. avgust 2014 13.24 | Piše: STA, P. J.

Koalicijska pogajanja se bodo še nadaljevala, stranke naj bi parafirale tudi koalicijski sporazum.

Miro Cerar in Dejan Židan.

LJUBLJANA – SMC bo v prihodnjih dneh nadaljeval koalicijska pogajanja, do konca tedna pa je pričakovati tudi končno odločitev o tem, katere stranke bodo v vladi. Koalicijski sporazum naj bi parafirale pred odločanjem DZ o kandidatu za mandatarja Miru Cerarju, vendar ga še ni pričakovati v naslednjem tednu. Predsednik države Borut Pahor bo Cerarja DZ predlagal v torek.

Leva koalicija

V pogajanjih za vstop v Cerarjevo vlado so, ko se je zaradi zavrnitve ključnih programskih točk umaknil NSi, poleg SMC ostali SD, Desus in tudi ZaAB. Te stranke bi skupaj v DZ lahko tvorile trdno koalicijo s 56 poslanskimi glasovi.

Takšna sestava koalicije bi omilila ali preprečila izsiljevanje posameznih manjših vladnih partneric, saj bi, četudi bi katera od njih zapustila koalicijo, ta še ohranila večino v DZ.

Vendar pa kljub temu in kljub precejšnji programski sorodnosti s SMC še najbolj pod vprašajem ostaja sodelovanje stranke ZaAB v vladi. Nekateri v SMC naj bi bili kljub siceršnji programski sorodnosti nenaklonjeni sodelovanju z najmanjšo parlamentarno stranko ter njeno predsednico in premierko v odhodu Alenko Bratušek. Cerar je v četrtkovi izjavi novinarjem priznal, da je postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki je pod drobnogledom protikorupcijske komisije, motnja v pogajanjih z ZaAB. S tem je namreč nezadovoljno članstvo SMC, prav tako je temu izrazito nenaklonjeno javno mnenje. »To ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju z ZaAB,« je dejal Cerar, a dodal, da tega vpliva v SMC še niso dokončno testirali, saj se v pogajanjih za vstop v vlado za zdaj posvečajo sorodnosti programov.

Predvidoma v torek ali sredo bo SMC sklical tudi svet stranke, na katerem bodo sprejeli odločitve o tem, s kom si želijo v koalicijo. Predvidoma v četrtek pa se bo sestalo predsedstvo SD, ki bo razpravljalo o poteku koalicijskih pogovorov in o tem, ali se bodo pogajali naprej za vstop v vlado.

Delitev resorjev

SMC se bo s SD, Desusom in ZaAB v ponedeljek še ločeno pogovarjal, zatem pa naj bi predvidoma sledila skupna pogajanja. Zdaj želijo izpiliti še nekatera vsebinska vprašanja. Ta teden pa bo več govora tudi o kadrih in razdelitvi resorjev med strankami, čeprav naj bi bili ti pogovori neuradno že del koalicijskih pogajanj. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev, a bo o tem še tekla razprava. Gotovo pa bo SMC vztrajal pri tem, da prevzame finančno ministrstvo. Špekulacij o tem, kako si bodo stranke razdelile druge resorje in kdo jih utegne voditi, je veliko. Večkrat je že bilo omenjeno, da naj bi si SD želel voditi gospodarsko ministrstvo in ohraniti vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Desus pa utegne še naprej voditi zunanje ministrstvo. Pričakovati je, da bodo stranke parafirale osnutek koalicijskega sporazuma še pred odločanjem DZ o novem mandatarju.

Pahor bo Cerarja predlagal v torek

Predsednik DZ Milan Brglez je v izjavi spomnil, da mora DZ volitve predsednika vlade opraviti najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi kandidature. Sprva se je domnevalo, da bo Pahor predlog za mandatarja v DZ poslal v ponedeljek, a je nazadnje napovedal, da bo to storil v torek. Po navedbah Brgleza se je v javnosti kot o najverjetnejšem datumu izredne seje že kar nekaj časa govorilo o petku, 22. avgustu, vendar se sam bolj nagiba k 25. avgustu. Ker pa bo zadnji možni dan odločanja o mandatarju v torek, 26. avgusta, bi predsednik DZ sejo lahko sklical tudi za ta dan.

Po njegovem mnenju je poslovniški rok, v katerem morajo opraviti volitve predsednika vlade, treba izkoristiti za dogovor o nekaterih podrobnostih in za uskladitev predlogov potrebnih pravnih podlag za delovanje nove vlade, na primer zakonov o vladi in o državni upravi. Vsekakor pa je po navedbah Brgleza pomembno tudi dejstvo, da z dnem izvolitve prične teči 15-dnevni rok, v katerem mora novoizvoljeni predsednik vlade DZ predložiti listo kandidatov za ministre.

V zvezi z volitvami mandatarja posebni drugi postopki v DZ niso predvideni, je pa za pripravo te izredne seje nujen sklic seje kolegija predsednika DZ, na kateri bo določen predvideni čas razprave ter opravljeno posvetovanje o datumu in uri seje, je pojasnil Brglez.

Če bo v prihodnjem tednu že dosežen dogovor glede ustanovitve delovnih teles in števila mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam, predsednik DZ napoveduje, da bo na sejo kolegija uvrstil tudi to točko. Oblikovanje delovnih teles ni neposredno povezano z volitvami mandatarja, ampak je pomembno že za samo delovanje DZ.

Cerar ima sicer že zagotovljeno zadostno podporo za izvolitev, saj so mu jo poleg poslancev SMC obljubili še poslanci Desusa in ZaAB, pričakovati pa je tudi podporo poslancev SD.

Deli s prijatelji