INOVATIVNO

Padalec z oblikovalsko žilico

Objavljeno 07. april 2013 16.52 | Posodobljeno 07. april 2013 16.54 | Piše: U. P.

Jaka Benedik je že drugo leto zapored dobil oblikovalsko nagrado za svoja nahrbtnika.

Levo Jaka Benedik, ki je lani z nahrbtnikom Viper odnesel glavno oblikovalsko nagrado Red Dot, desno pa vodja prodaje Marko Vuk s Saturnom, v katerem vidi velik potencial (foto: Simon Bolčič).

Potem ko je nahrbtnik Viper našega oblikovalca Jake Benedika lani dobil prestižno oblikovalsko nagrado Red dot, je letos drugi nahrbtnik Saturn izpod njegovih prstov dobil še eno priznanje mednarodnih oblikovalcev. »Moja oblikovalska pot se je začela pri padalstvu. Kot organizator tekmovanj in vodja reprezentance sem moral veliko narediti tudi za privlačno predstavitev. Ker smo ves denar namenili za treninge in tekmovanja, smo se znašli in uporabili svoje talente in znanje.«

Električni violončelo

Padalca z oblikovalsko žilico so opazili tudi na Bienalu industrijskega oblikovanja, kjer je predstavil električni violončelo. Njegov prijatelj Jernej Čopič, ki uspešno dela v ZDA, je čelist in si je zaradi pogostih potovanj zaželel električni prenosni violončelo. Na obrežju Ljubljanice je beseda dala besedo, fantje so pljunili v roke in izdelali glasbilo. Za Jako je bil to izziv, saj ga je skozi oči univ. dipl. ing. lesarstva videl kot nekaj skoraj nemogočega. In takšne projekte ima rad. Prav ta izdelek mu je odprl pot v svet poklicnega oblikovanja in razvoja, ko je pristal v podjetju Live, d. o. o., kjer podprejo vsako ustvarjalnost. Trg je podjetje pod vodstvom Alena Vuka presenetilo s šolskimi nahrbtniki in izdelki iz šolskega programa. »Ko vidiš, da te podpirajo šefi, ki ti ponujajo na videz nepremagljive cilje, je vse lažje,« navrže Jaka, ki je z mislimi tudi pri idejah o zaščitni športni opremi. Na vsak način pa poskuša ustvariti nekaj, s čimer bodo zadovoljni tako športniki kot tudi tisti, ki opravljajo pisarniško delo.

»V podjetju smo videli, da ustvarjamo dobre stvari in smo sklenili to preveriti tudi na najprestižnješem tekmovanju. Uspelo nam je. V razvoju imamo vselej vsaj pet projektov za bližnjo in daljno prihodnost. Eden od njih je tudi dostopen in sodoben nahrbtnik za najširšo uporabo. Saturn je začetek te poti. Za Viperja je bilo navdih padalstvo, Saturn pa je plod načrtnega raziskovanja materialov, proizvodnih procesov, uporabniških izkušenj, funkcionalnosti in seveda estetike. Skupek teh elementov, preblisk iz narave in želja ponuditi ljudem boljši in lepši nahrbtnik, ki se ne zapira na zadrgo in nima šivov, je tisto, kar je naš cilj,« za konec pove Jaka.

Deli s prijatelji