HARMONIKE

Otočku sredi jezera godlo kar 353 harmonik

Objavljeno 28. julij 2014 19.03 | Posodobljeno 28. julij 2014 19.02 | Piše: Janez Kuhar

Meh sta raztegovala tudi šestletni Žan Papler in 87-letni Albin Valant.

Na Bledu so se v petek z odprtjem sejma domače in umetne obrti ter kulinarične ponudbe začeli tradicionalni Blejski dnevi. To so tisti dnevi, ko se Bled zašibi od turistov. Že pred časom se je prireditev razširila na tri Blejske dneve, ki med drugim ponujajo raznovrstne koncerte, predstave ter sejemske in druge prireditve, blejski hoteli pa so na promenadi predstavili okusno prehrano Okusi Bleda, ki je bila všeč številnim obiskovalcem, med drugim vodilnemu slovenskemu etnologu, prof. dr. Janezu Bogataju. Letos je Blejske dneve obiskalo več kot 25.000 ljudi, nastop harmonikarjev pa več kot pet tisoč ljudi.

Ob koncu tedna so si obiskovalci lahko ogledali starodobne kolesarje, prisluhnili Godbi Gorje, v petek skupini Kingston ter si ogledali lasersko projekcijo na grajsko skalo. V soboto je nastopila Nuša Derenda, vrhunec prireditve pa je bila sobotna Blejska noč z deset tisoč lučkami na jezeru in petnajstminutnim veličastnim ognjemetom. Prostovoljci so na jezersko gladino položili deset tisoč lučk v jajčnih lupinah, ki jih tradicionalno pripravlja domačin Andrej Vidic. Za izdelavo teh vsako leto potrebuje okrog pet mesecev, jajčne lupine pa mu preskrbi slaščičarna Šmon na Bledu.

Kot je povedala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled, si je sobotno Blejsko noč ogledalo več kot 15.000 obiskovalcev, hoteli na Bledu pa so bili polno zasedeni. S prireditvijo je nastopil začetek vrhunske sezone in bo trajal do 15. avgusta, do velikega šmarna. Za idejo in izvedbo nedeljskega srečanja harmonikarjev ob Blejskem jezeru sta bila pohvaljena podžupan Toni Mežan in njegova ekipa. Nedeljski zaključek je bil v znamenju narodno-zabavne glasbe. Ob Blejskem jezeru je potekalo Drugo poletno srečanje harmonikark in harmonikarjev s skupnim nastopom harmonik v pesmi Otoček sredi jezera, ki je letos točno opoldne zadonela iz 353 harmonik glasbenikov iz vse Slovenije, pa tudi iz Doberdoba v Italiji in avstrijske Koroške. Iz Ilirske Bistrice je prišel orkester Nika Polesa s 17 glasbeniki, nastopajočim so se pridružili še Matija Slak, brat pokojnega Lozeta Slaka, iz Društva harmonikarjev Mirna Peč, pa Tone Habjanič ter njegova hči in sin iz Prevoj pri Lukovici. Po zaigrani skladbi so se harmonikarji zbrali pred Prešernovim spomenikom na Bledu, od koder je krenila povorka po blejski promenadi, vodila pa jo je Maja Bobnar - Majči. Harmonikarji so zaigrali več skladb, med njimi Na Golici, V dolini tihi, Srčna napaka, Jaz pa pojdem na Gorenjsko in druge. V povorki so sodelovali godci s klavirskimi, diatoničnimi in kromatičnimi harmonikami. Letošnjo prireditev je popestril mojster zvoncev Marjan Novak, znan obraz šova Slovenija ima talent. Za prevoze harmonikarjev s parkirišč na začetku Bleda do Festivalne dvorane in nazaj pa je brezplačno poskrbelo podjetje Bled Tours. Zaživela sta tudi Pravljična dežela in nočno sankanje s Straže, nedeljski večer pa je zaokrožil ansambel Slovenski pozdravi.

Kot je povedal eden od glavnih organizatorjev in blejski podžupan, »prireditev ni tekmovalnega značaja, zato je toliko bolj pomembno druženje«. Srečanje sta organizirali Občina Bled in Turizem Bled, srečanje harmonikarjev pa so poleg podžupana odlično izvedli Uroš Ambrožič, Grega Antolin in Iztok Pesrl, vodja ansambla Slovenski pozdravi. Vse sodelujoče harmonikarje sta pozdravila blejski župan Janez Fajfar, ki je poudaril pomen druženja in nastopa harmonikarjev iz vse Slovenije in tujine ob Blejskem jezeru, ter podžupan, ki je bil navdušen nad številom sodelujočih harmonikarjev. Najštevilnejše je bilo Kulturno društvo Kraške harmonike iz Sežane s 34 harmonikarji. Kot je povedal njihov predsednik Marino Železnik, je bilo društvo ustanovljeno 1986. leta in spada med najstarejše v Sloveniji. Najmlajši udeleženec je bil šestletni Žan Papler iz Gorij, najstarejši pa 87-letni Albin Valant iz Bodešč pri Bledu. Ob koncu prireditve je bilo še žrebanje nagrad za udeležence. Največ sreče je imel Boris Turek iz Sežane. V njegove roke je Maja Bobnar izročila diatonično harmoniko poličar s sliko Bleda v mehu harmonike. Lajbič gorenjske narodne noše, narejen po meri srečnega harmonikarja Primoža Laha iz Bistrice pri Tržiču, je izdelala Marija Mojca Berce iz Selc. Prvič je v Festivalni dvorani na Bledu potekal Blejski zlati mikrofon – mednarodno pevsko tekmovanje za otroke, najstnike in odrasle v organizaciji Studia Osminka, na katerem je nastopilo 52 mladih pevk in pevcev iz 11 držav, tudi z Malte.

Deli s prijatelji