NSi

Ostajajo zvesti, če se bo dalo normalno delati

Objavljeno 29. januar 2013 12.21 | Posodobljeno 29. januar 2013 12.22 | Piše: T. L., STA

NSi je po besedah Tonina že povedala, da postavlja v ospredje državo in ne strankarskih interesov.

Ljudmila Novak bo očitno edina ženska predstavnica v ministrski ekipi.

LJUBLJANA – Stranka NSi bo po besedah vodje njenih poslancev Mateja Tonina ostala v koaliciji vse dotlej, dokler bodo izpolnjeni pogoji za normalno delo oziroma dokler bo DZ normalno sprejemal zakone te vlade. Če se bo izkazalo, da to ni več mogoče, bo svet NSi razmislil o tem, ali je v koaliciji vredno vztrajati. To bi po mnenju Tonina verjetno lahko ocenili po dveh sejah DZ.

V ospredju je država in ne strankarski interesi

Stranka je po besedah Tonina že povedala, da postavlja v ospredje državo in ne strankarskih interesov. Tako je tudi predsednica NSi Ljudmila Novak pojasnila, da bodo v tej koaliciji ostali, dokler bodo izpolnjeni pogoji za normalno delo.

Na ponedeljkovem izvršilnem odboru so po besedah Tonina le opredelili, kaj so pogoji za normalno delo. Da torej DZ normalno sprejema zakone, ki jih predlaga vlada, četudi bo v vladi manjkalo nekaj ministrov. »Če se bo izkazalo, da vsi zakoni, ki jih ta vlada predlaga, v DZ neslavno končajo, bo tudi svet NSi razmislil o tem, ali je v tej koaliciji še vredno vztrajati,« je pojasnil Tonin.

Če Janša ne bo naredil nekaterih potez, bo to tudi odgovornost NSi

Če predsednik vlade Janez Janša v danem trenutku ne bo naredil nekaterih potez, potem bo za to odgovorna tudi stranka NSi, je dodal. Opozoril je, da vlada ne more veljavno odločati, če ni sklepčna, kar bi se po njegovih besedah zgodilo, če po odhodu ministrov DL, SLS in Desusa vlado zapustita tudi ministra NSi.

Ocenjuje, da bi to lahko ugotovili po mesecu ali dveh oziroma verjetno po dveh rednih sejah DZ. Po mnenju NSi je zdaj najboljše, da imamo operativno vlado, ob čemer Tonin poudarja, da potrebujemo politično stabilnost in vlado s polnimi pooblastili.

Medtem na pobudo PS že potekajo pogovori za oblikovanje projektne vlade. Začasna vodja PS Alenka Bratušek se je v ponedeljek sestala s prvakom Desusa Karlom Erjavcem, v petek pa z NSi in DL. Tonin je pojasnil, da je bilo to vljudnostno srečanje, kot se je NSi v preteklosti že sestal denimo z vodstvom SD.

NSi se ne bo spreminjal v opoziciji 

Prav tako je Tonin zagotovil, da NSi ne bo spreminjal svoje politike, četudi bo v opoziciji. »Če se bo na drugi strani oblikovala kakršna koli drugačna koalicija in če bodo v DZ pošiljali zakone, ki so zapisani v sedanji koalicijski pogodbi in zadevajo program NSi, nimamo nobenega razloga, da jih ne bi podprli, čeprav bomo v opoziciji,« je zatrdil Tonin.

Danes zjutraj so sicer kot običajno zasedali vodje preostalih koalicijskih poslanskih skupin, prvič brez DL, ki je že v opoziciji. Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je pred sejo spomnil, da je DL aktivno sodeloval pri zakonih, ki so zdaj v DZ. Zakoni so po njegovih besedah dobri in jih bodo zato poslanci DL podprli.

Deli s prijatelji