POGODBA

Osovraženih radarjev se bodo znebili

Objavljeno 28. februar 2013 17.00 | Posodobljeno 28. februar 2013 17.00 | Piše: A. K., STA

Mariborski mestni svet je večinsko potrdil predlog za začetek pogajanj o sporazumnem prenehanju pogodbe z družbo Iskra Sistemi, ki je v mestu postavila sporne radarje.

Zabeleženih kršitev naj bi bilo že okoli 150 tisoč.

MARIBOR – Svetniki so soglašali, da občina od podjetja »odkupi že postavljeno oziroma obnovljeno semaforsko signalizacijo, ki je v funkciji«. O ceni in ostalih obveznostih, ki bodo nastale zaradi prekinitve pogodbe, naj bi se šele začeli pogajati.

Tri možnosti, položnic niso začeli izdajati

Po besedah direktorja občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilija Eisenhuta od podjetja Iskra Sistemi niso dobili še nobenih konkretnih zahtevkov, so se pa strinjali, da obstajajo tri možnosti. Prva je omenjena sporazumna prekinitev pogodbe, druga neizpolnjevanje pogodbe in čakanje na tožbo, ki so jo Iskra Sistemi po neuradnih navedbah napovedali v višini 126 milijonov evrov. 

Iskra Sistemi so v obnovo mariborskih križišč vložili okoli dva milijona evrov.

Tretja možnost pa naj bi bila izvajanje pogodbe, to pomeni začetek izdajanja plačilnih nalogov prehitrim voznikom. Zabeleženih kršitev naj bi bilo že okoli 150 tisoč, a plačilnih nalogov še niso začeli izdajati, saj čakajo na mnenja državnih institucij glede zakonitosti pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.

Prvi mož Iskre Dušan Šešok je povedal, da podpirajo vsak razumni predlog, ki bo sprejemljiv za obe pogodbeni stranki. Za zdaj pa ni bilo še nikakršnih pogajanj glede sporazumne prekinitve pogodbe, je dodal. 

Neuradno: stroški kar sedem milijonov

»Za zadevo je odgovoren prejšnji župan, ki ga je mestni svet pooblastil za izvedbo projekta. On je tisti, ki je podpisal pogodbo, o vsebini pogodbe ter načinu postavitve radarjev mi nismo nič vedeli,« je dejal predsednik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer. Po njegovem mnenju je bolje, da o pogodbi presodijo pristojni organi, to sta protikorupcijska komisija in računsko sodišče, ali pa novoizvoljeni župan.

»Saj sploh ne vemo, koliko bo to občino stalo,« je dodal mestni svetnik Lipe Rok Peče. Podžupan Milan Mikl, ki je vodil sejo, je pojasnil, da bodo številke znane po uradnem začetku pogajanj in bodo rezultat »uradnih cenitev v skladu z zakonodajo«, dokončni dogovor z Iskra Sistemi pa bo moral potrditi še mestni svet. Neuradno se omenja stroške za občino v višini sedem milijonov evrov.

Promet se je uredil

Mestni svetnik SLS in Županove liste Jožef Škof je spomnil na veliko število zabeleženih prometnih kršitev, ki po njegovem prepričanju jasno kažejo, da je varnost na mariborskih cestah porazna. »Radarji očitno niso tako zgrešena zadeva, saj se je promet umiril,« je izpostavil Mikl.

Deli s prijatelji