IZBOR

Ona 365 je Tina Maze

Objavljeno 04. marec 2013 22.03 | Posodobljeno 04. marec 2013 22.34 | Piše: S. N.

Med prvimi 10 so tudi zdravnica, humanitarka in pesnica.

LJUBLJANA – Revija Onaplus, posebna edicija priloge Ona, je pred praznikom žena že tretje leto zapored na dogodku Oninih 50 predstavila petdeseterico posameznic, ki so v preteklem letu s svojim delom, uspehi in osebnostno držo ustvarile presežke. Na najvišjo stopničko pred zborom uglednih posameznic in posameznikov je stopila Tina Maze in si tako prislužila naziv Ona 365 v letu 2012. Priznanje in nagrado, unikatno izdelano broško draguljarne Malalan, je iz rok odgovorne urednice One in Oneplus Sabine Obolnar sprejela njena mama Sonja Maze, saj se Tina zaradi obveznosti na belih strminah Ofterschwanga v Nemčiji slovesnosti ni mogla udeležiti. Kot vsako leto je nagrajenka prejela bon glavnega pokrovitelja Mercatorja v vrednosti 3000 evrov, ki ga bo podarila v dobrodelne namene. Uspehom in sporočilom trajnostne vrednosti izbranih posameznic se je s slavnostnim nagovorom poklonil predsednik republike Borut Pahor.

Onaplus že tretje leto izpostavlja posameznice, ki presegajo povprečja

Njihovi presežki se ne presojajo pod drobnogledom kromosomov xx, temveč se merijo s presežki po vsej družbeni gladini. Te ženske niso le izvrstne znanstvenice, umetnice, raziskovalke, voditeljice, športnice, publicistke, temveč so izjemne osebnosti, ki s svojo celovito držo puščajo za seboj sledi, pred seboj pa utirajo poti, po katerih se lahko napoti vsakdo. Odrekajo se lažni mamljivosti izgovorov in vselej sledijo tehtnim razlogom, pa četudi so še tako oddaljeni in težko dosegljivi. Ne povezuje jih generacijska pripadnost niti ne profesionalna provenienca. Pod soj žarometov jih je revija Ona postavila zaradi vsega tistega 'nekaj več', kar nosijo v sebi in s seboj po svetu.

Kot pravi odgovorna urednica priloge Ona in revije Onaplus Sabina Obolnar: »Tisto nekaj, kar bi tako radi vedno znova definirali, hm, stehtali, izmerili, otipali in prenesli k sebi. Pa ne gre tako preprosto, žal. Je to notranja moč, ki tudi nas premika? Energija, ki navdihuje? In nas bodri.« Prva med prvimi, Tina Maze, pooseblja ravno to. Je sodobna alegorija o maksimiziranju danega in ne o špekuliranju možnega. Postaja močna blagovna znamka, ki nosi ime sicer po Črnjanki, polnovredno pa zastopa prepleteno mrežo ustvarjalcev teh izjemnih športnih uspehov. S Tino Maze na čelu skupaj širijo v slovenski prostor dragoceno sporočilo, da se da kljubovati oviram in da je možno preseči doseženo in uveljavljeno – in zadostno.

Zahvalni govor Tine Maze

Ker Tine zaradi športnih obveznosti ni bilo, je nagrado sprejela njena mama Sonja. Sicer pa bo Tina denarno nagrado predala v dobrodelne namene, za nagrado pa se je zahvalila preko video povezave.

Med prvimi 10 tudi zdravnica, humanitarka in pesnica

Zaradi svojih izjemnosti v vseh ozirih so v prvi deseterici tudi zdravnica in glasnica zdrave prehrane mag. Branislava Belović, dr. med., direktorica Centra Dolfke Boštjančič in ustanoviteljica Druge violine dr. Valerija Bužan, ilustratorka in letošnja Prešernova lavreatka Marlenka Stupica, nedavno preminula pisateljica, pesnica in novinarka Maruša Krese, glasnica trajnostnega razvoja in direktorica Umanotere Vida Ogorelec, humanitarka in prepoznavni glas Zveze prijateljev mladine Anita Ogulin, botri Botrstva Slovenije Milena Štular in Jana Vidic, industrijska oblikovalka mednarodnega slovesa Nika Zupanc ter zlata olimpijka Urška Žolnir.

Zbrani na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču v Ljubljani so močan aplavz namenili vsej petdeseterici, ki jo je na piedestal leta 2012 postavilo uredništvo One. Dosežkom in presežkom posameznic v preteklem letu je uredništvo sledilo skupaj z Alijem Žerdinom, Žigo Vavpotičem, Valentino Smej Novak in Niko Vistoropski ter predsedujočo komisiji Sabino Obolnar.  Pogovor o ženskem in ženskah sta usmerjala in spletala voditelja slovesnosti Vlasta Jeseničnik in Boris Kobal, glasbeni nastop pa je ukrojila skupina Terrafolk. Oninih 50 je režijsko oblikoval Matej Filipčič.

Deli s prijatelji