AFERA

Oman ima slovensko državljanstvo in slovenski potni list

Objavljeno 09. julij 2014 22.15 | Posodobljeno 09. julij 2014 22.15 | Piše: STA, Ma. F.

Omanova zgodba je v Sloveniji vnovič postala aktualna, ko se je letos udeležil odprtja slovenskega konzulata v Avstraliji.

Nicolas Oman.

LJUBLJANA – Nicolas Oman (71), s katerim naj bi se bil dogovarjal odpoklicani veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic, je bil v Avstraliji obsojen zaradi pedofilije, postopek proti njemu pa je leta 2006 stekel tudi v Sloveniji. Kot so danes za STA potrdili na zunanjem ministrstvu, je Oman slovenski državljan in ima tudi veljavni slovenski potni list.

Nicolas Oman je bil rojen v Podkorenu na Gorenjskem, v Avstraliji pa ga je sodišče v Melbournu zaradi pedofilije leta 2006 obsodilo na šest let zapora.

Na službenih potovanjih nadlegoval deklico

Med letoma 1999 in 2001 je namreč na službenih potovanjih v Liberiji in na Tajskem snemal nespodobna dejanja z deklico, ki je bila takrat stara šele pet let. V Avstraliji je zaradi obsodbe do konca življenja vpisan v register spolnih prestopnikov.

Na kranjskem sodišču so leta 2006 želeli začeli sojenje proti njemu zaradi pranja denarja in izdaje nekritega čeka v vrednosti dobrih 32.000 evrov (takratnih 7,7 milijona tolarjev). Omana takrat ni bilo na sodišče, zato so sojenje za nedoločen čas preložili. Tožilstvo je tedaj pojasnilo, da je zastaralni rok za ta dejanja 20 let.

Oman je bil v preteklosti tudi častni konzul Liberije v Sloveniji, a mu je ta funkcija z odvzemom eksekvature leta 1996 prenehala, so povedali na MZZ.

Na Bledu je Oman že leta 1992 kupil znamenito propadajočo Riklijevo vilo. Odtlej so zaradi ogrožene varnosti z vile odstranili ostanke strehe, medtem ko preostali del vile še vedno stoji.

Omanova zgodba je v Sloveniji vnovič postala aktualna, ko se je letos udeležil odprtja slovenskega konzulata v Avstraliji. Njegova udeležba je zmotila številne Slovence, živeče v Avstraliji, ki so se s protestnimi pismi obrnili na slovensko vlado.

Deli s prijatelji