MIGRANTSKA KRIZA

Ograja raste naprej, Avstrija pa spreminja načrte

Objavljeno 13. november 2015 13.16 | Posodobljeno 13. november 2015 13.19 | Piše: STA, Mo. S.

Na Gibini so po podatkih s terena dela v četrtek zaključili, se pa ta danes med drugim nadaljujejo v Središču ob Dravi.

OBREŽJE – Postavljanje žičnate ograje na meji s Hrvaško se danes nadaljuje. Po neuradnih informacijah s terena Slovenska vojska (SV) nadaljuje postavljanje ograje v smeri od mejnega prehoda Obrežje proti tamkajšnji čistilni napravi. Na Gibini so po podatkih s terena dela v četrtek zaključili, se pa ta danes med drugim nadaljujejo v Središču ob Dravi.

Na območju mejnega prehoda med Slovenijo in Hrvaško v Središču ob Dravi je vojska postavljanje ograje levo in desno od mejnega prehoda začela v četrtek, dela pa se danes nadaljujejo, je povedal podžupan občine Središče ob Dravi Roman Medik. V četrtek so tam postavili od 500 do 600 metrov ograje. Na terenu po njegovih besedah posebnih težav ni, se pa na občino nekateri občani obračajo z vprašanji glede prihodnje kmetijske obdelave zemlje ob meji, v skrbeh so zaradi oviranja poti živali tudi lovci.

Na območju Gibine v občini Razkrižje danes ne postavljajo več ograje na meji s Hrvaško. Po podatkih predstavnice za odnose z javnostjo Policijske uprave Murska Sobota Suzane Rauš so dela v četrtek opoldne zaključili.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v četrtek na novinarski konferenci v Brežicah dejal, da se je postavljanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško v četrtek začelo tudi v Slovenski vasi proti Gorjancem.

Odločitev Avstrije

Avstrija na meji s Slovenijo pri mejnem prehodu Špilje za zdaj ne bo postavila večkilometrske ograje, o kateri je razmišljala vladna koalicija na Dunaju. To je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Vladna koalicija se je danes strinjala, da se na prošnjo Slovenije za zdaj odpove postavitvi 25 kilometrov dolge ograje, o kateri so razmišljali. Slovenija je po ministričinih besedah na lastno pobudo zatrdila, da bo na svojem ozemlju učinkoviteje nadzorovala dostop do Špilja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bodo pa Avstrijci med drugim okrepili patrulje na meji s Slovenijo in tudi nemudoma začeli priprave na morebitno postavitev 25-kilometrske mejne ograje pri Špilju. To bodo nato postavili, če varnostni ukrepi, ki jih je na svoji meji s Hrvaško sprejela Slovenija, kot so ograjeni koridorji in okrepljene patrulje na zeleni meji, ne bodo delovali. Ograjo bi lahko Avstrija nato postavila v vsega 48 urah.

Kasneje pa je predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva pojasnil, da Avstrija na meji neposredno pri Špilju vendarle postavlja 3,7 kilometra žične ograje.

Deli s prijatelji