NOVO LETO

Ognjemet bodo letos zamenjali konfeti

Objavljeno 31. december 2017 18.30 | Posodobljeno 31. december 2017 18.30 | Piše: Špela Ankele

Po darila v kranjsko staro mestno jedro. V novo leto se bodo zavrteli z valčkom.

Branko Djokovič iz Trgovine Krajček. FOTO: Špela Ankele

KRANJ – Med tistimi mesti, ki se konec leta predstavljajo v praznični podobi, je tudi Kranj. Največje gorenjsko mesto krasijo osvetljene lepe misli in želje, tu je na tisoče lučk, ki jim družbo delajo smrečice in oder, letos postavljen na Glavni trg.

Če te pot na ulice Kranja ponese podnevi, je v trgovinicah v strogem središču najti marsikaj zanimivega. »Letos sem se odločila, da vsa darila kupim v starem mestnem jedru,« je povedala ena od Kranjčank, s katerimi smo te dni kramljali v mestu.

Da so se letos mnogi domačini odločili za kupovanje novoletnih daril v starem jedru, je potrdil tudi Branko Djokovič, ki tam že tretje leto vodi trgovinico z domačimi izdelki in dobrotami Krajček. Kupci izbirajo med slovenskimi pekočimi omak'cami, marmeladami, kosmiči, vini, kozmetiko butičnih slovenskih proizvajalcev, arašidovim maslom, pod katerega je podpisan Rok Starič, ali lesenimi umetninami iz delavnice bratov Nemec, ki sta si nadela ime Hudwood.

V novo leto bodo Kranjčani vstopili s koncertom skupine Pop Design in z zvoki dunajskega valčka. Ognjemeta ne bo – namesto tega bodo mestne ulice zapolnili padajoči konfeti.

Decembra je zelo zaposlen tudi Igor Šaršanski, ki nasproti pošte v starem mestnem jedru izdeluje testenine. Svojo delavnico, ki je hkrati tudi trgovina, je poimenoval Kralj nudeljcev. Ko smo ga zmotili med izdelovanjem rezancev, je pojasnil, zakaj so police tako prazne: »Za božič je bilo izjemno veliko povpraševanja po izdelkih – tako po jušnih rezancih kot po testeninah z različnimi okusi.«

Med trgovinami, v katerih je decembra še bolj pestro kot sicer, je še delikatesa Figa. Skoraj že dve leti jo v Prešernovi ulici vodi Katarina Likozar. Z Ano Oblak povesta, da praznično razpoloženi kupci radi kupijo marsikaj – od doma narejenih testenin, omak, slovenskih in italijanskih sirov do sladkih dobrot ter marsičesa drugega.

In ker decembra med sladkimi dobrotami zmagujejo piškoti, zraven katerih ne sme manjkati čaj, je med obiskom starega Kranja skoraj nujen skok v Tavčarjevo ulico. Tam sta doma kar dve trgovini s čaji – Jasmin ima že dolgoletno tradicijo, zadnjih nekaj let pa je tu še Indija Koromandija, ki Kranjčane ne vabi le s pestro paleto čajev, ampak tudi s karizmatičnim lastnikom. Mehtab Singh se je iz milijonskega indijskega mesta Ludhiana v Kranj preselil pred šestimi leti. Njegova družina ima v Indiji tovarno čajev. »Čajem smo dodali še praznično ponudbo, in sicer moderne angleške skodelice za čaj,« je pojasnil prvi kranjski sikh. 


 

Deli s prijatelji