REDNA SEJA

Odnosi zaostreni, vlada pa v akciji

Objavljeno 17. januar 2013 12.31 | Posodobljeno 17. januar 2013 12.31 | Piše: T. L., STA

Vizjak ni želel komentirati pisma stranke SDS, ki ga je glede razmer v Sloveniji poslala v tujino.

Andrej Vizjak se ne vidi na položaju predsednika vlade.

LJUBLJANA – Vladna ekipa se je kljub napetim odnosom med koalicijskimi partnericami sestala na redni seji. Ministri so bili ob prihodu redkobesedni, na novinarska vprašanja se je odzval le minister za delo Andrej Vizjak. Komentiral je tudi časovnico sprejemanja reforme trga dela, ki jo lahko po njegovem mnenju sprejmejo kljub vladni krizi.

Minister si ne želi škode

Vizjak pravi, da bi bil vesel, če bi bili pomembni projekti, kot je reforma trga dela, kar se da široko politično in med socialnimi partnerji usklajeni. »Vesel sem, da vsi koalicijski partnerji izpostavljajo ta projekt, ki ga vodim na ministrstvu za delo (veliko pomoči s katere koli druge strani nimam), kot ključni projekt koalicije,« je dejal. Kot ugotavlja, tudi vsi drugi vidijo v delu njegove ministrske ekipe »nekaj takega, s čimer se radi tudi sami pohvalijo«. »Bil bi le vesel, da pri teh pogajanjih ne bi delali škode. Z nekaterimi izjavami jo delajo,« je dodal minister.

Po njegovih ocenah bi lahko bila obravnava te točke na seji DZ v začetku marca (februarska seja, čeprav se bo začela 4. marca), bi pa lahko reformo delovno telo DZ obravnavalo sredi februarja.

Brez komentarja o pismu SDS

Pred sejo vlade je ocenil, da bo ta potekala po dogovorjenem dnevnem redu, nič drugače kot sicer. Prav tako ni želel komentirati pisma stranke SDS, ki ga je glede razmer v Sloveniji poslala v tujino.

Nadaljevanje dela te vladne ekipe je po ultimatu treh koalicijskih partneric, ki predsednika vlade Janeza Janšo zaradi očitkov protikorupcijske komisije pozivajo k odstopu oz. pričakujejo, da bo SDS predlagal novega mandatarja, vse manj verjetno.

Medtem ko naj bi v DZ že potekali neformalni pogovori za drugo politično koalicijo, je pod vprašajem tudi nadaljevanje že začetih ukrepov in reform te vladne ekipe. SLS je denimo v začetku tedna pojasnil, da bo vztrajal v aktualni vladi do konca februarske seje DZ. V stranki ocenjujejo, da je v nastalih razmerah »izrednega pomena, da omogočimo možnost sprejema reforme delovnopravne zakonodaje«.

 


 

Deli s prijatelji