KRESANJE MNENJ

Odločali bodo o vseh mandatih skupaj, a Janšev mandat je že ogrožen

Objavljeno 01. avgust 2014 13.29 | Posodobljeno 01. avgust 2014 13.52 | Piše: P. J.

Poslanec ZaAB pravi, da ne zna pojasniti, kako lahko funkcijo poslanca opravlja nekdo, ki je zapornik.

LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija je psklenila, da bo DZ odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Zataknilo pa se je takoj po potrditvi, ko je Jani Möderndorfer dejal, da ni v redu, da je v parlamentu zapornik.

Möderndorfer je dejal, da je dejstvo, da imamo poslanca, ki je bil pravnomočno obsojen, in da ni vse v redu. »Prepričan sem, da nimamo slabe zakonodaje, imamo pravni problem, ker se te zakonodaje zelo specifično ne upošteva.« Möderndorfer je predlagal postopkovno, da se čim prej skliče nujna seja, na kateri bodo razpravljali o mandatu poslanca SDS, Janeza Janše.

Möderndorfer nemirno spi

»Predlagam, da glede na omenjeni problem najhitreje, kolikor je mogoče, predsednik skliče nujno sejo MVK, da resno opravimo diskusijo okoli nastale situacije in ustrezno ukrepamo. Ne predstavljam si, da bi v državnem zboru opravljal delo nekdo, ki je zapornik. Tega si jaz ne morem predstavljati. Nemirno spim že nekaj dni, ker ne vem, kako naj razložim, kako je lahko nekdo najvišji funkcionar in je hkrati v zaporu. Te dileme ne znam pojasniti,« je dejal Möderndorfer (ZaAB)

Poslanka Desusa Liljana Bizjak Mlakar je dejala, da ne gre toliko za pravni problem kot za etični. »Tukaj je vseeno, ali gre za Janeza Janšo ali za koga drugega. Vesela sem, da ni pred parlamentom več kot 200 ljudi, ker to pomeni, da družba postaja zrela. Narediti moramo vse, da tisti, ki je pravnomočno obsojen, ne sme kandidirati. Gre za parlament, gre za etiko. Želim si, da se stanje normalizira,« je še dejala.

Deli s prijatelji