O NEODVISNOSTI SODNIKOV

Odbor 2014: Afera Dežnik pokazala, kako gnilo je slovensko sodstvo

Objavljeno 09. julij 2014 18.00 | Posodobljeno 09. julij 2014 18.00 | Piše: STA, K. K.

Sodniško društvo se na pismo vrhovnega sodnika Marka Šorlija ne bo odzvalo, kar po mnenju društva Evropska Slovenija »kaže na aroganco in napuh«.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Da se Slovensko sodniško društvo ni izreklo o ravnanju predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, je po mnenju društva Evropska Slovenija v nasprotju s poslanstvom društva. Odzvali so se tudi v Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju, kjer menijo, da je Masleša z nastopom poteptal načelo nepristranskosti in neodvisnosti sodnikov. Iz Slovenskega sodniškega društva so namreč v torek sporočili, da ne nameravajo odgovarjati na poziv vrhovnega sodnika Marka Šorlija,image naj se opredelijo do govora predsednika vrhovnega sodišča Masleše na dnevih sodstva.

Nesprejemljivo obračunavanje z ustavnimi sodniki

»To, da se Slovensko sodniško društvo ni izreklo o ravnanju predsednika vrhovnega sodišča, ki krni prav tisto domnevno neodvisnost in nepristranskost, je v nasprotju s poslanstvom društva kot tudi z integriteto sodne skupnosti,« so v odzivu na odločitev sodniškega društva zapisali v društvu Evropska Slovenija. Po njihovih besedah je popolnoma nesprejemljivo, da za namene osebnih obračunavanj z ustavnim sodnikom in stranko v postopku predsednik vrhovnega sodišča uporablja svojo javno funkcijo.

Kritični so tudi v Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju. Zapisali so, da so zgroženi nad izjavo predsednice sodniškega društva Janje Roblek v torkovih Odmevih o tem, da se društvo ne bo vpletalo v notranja trenja na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča. Izjava po njihovih besedah predstavlja odgovor na pismo Šorlija ter »kaže na aroganco in napuh«.

Menijo, da nesposobnost predstavnikov sodniškega društva, da z argumenti odgovori na pismo Šorlija, kaže »zaskrbljujočo sliko samozadostnosti, napuha in nedemokratičnega duha vodstva sodniškega društva«.

Vrhovno sodišče ustvarilo afero Dežnik

V zvezi z aktualnim dogajanjem so se oglasili tudi v Odboru 2014, kjer so komentirali dogodek pri službenem vhodu v ljubljansko sodno stavbo. Po poročanju Dela je namreč sodnica prek žive verige, ki so jo podporniki Janeza Janše v ponedeljek zjutraj sklenili okoli sodne stavbe, želela priti v prostore sodišča, zato je udeležence shoda zaprosila, naj se umaknejo. Starejša ženska naj bi jo bila nato z dežnikom udarila po nogi.

V odboru so zapisali, da protestirajo proti temu, da sodniki po nedolžnem, brez dokazov in brez preiskovalnih dejanj, obsojajo udeležence shodov, ki jih organizira odbor.

»Afera Dežnik, ki so jo včeraj ustvarili vrhovno sodišče, višje sodišče in okrožno sodišče skupaj s sodniškim društvom, je še enkrat pokazala, kako gnilo je slovensko sodstvo,« so zapisali in dodali, da so ponovno brez enega samega dokaza obsodili nedolžnega. Od predsednikov višjega in okrožnega sodišča ter Roblekove zdaj zahtevajo opravičilo.

Odbor 2014 bo sicer tudi danes prižigal sveče v opomin, »da v naši državi vladavina prava ni upoštevana zaradi sistematičnega kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin Janše in njegove družine«.

Deli s prijatelji