SESTANKOVANJE

Od Pahorja se ne pričakuje nič posebnega

Objavljeno 14. februar 2013 09.05 | Posodobljeno 14. februar 2013 09.05 | Piše: T. L., STA

Predsedniki strank ob 15. uri pri predsedniku Pahorju: pride tudi Janša, večina pa ne pričakuje, da bi se pogovarjali o reševanju politične situacije in iskanju nove vlade.

LJUBLJANA – Vodje parlamentarnih strank se bodo danes udeležili skupnega sestanka pri predsedniku republike Borutu Pahorju, udeležbo je potrdil tudi premier Janez Janša. Večina si od sestanka ne obeta rešitve aktualne politične situacije niti Pahorjevega vpletanja v pogovore o tem, temveč pričakujejo predvsem pogovor o nekaterih za Slovenijo ključnih projektih.

Cilj sestanka: dogovor o skupnem in odgovornem ravnanju

Na sestanku bodo poskušali doseči dogovor o nadaljevanju postopka za spremembo ustave glede referendumske ureditve, o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške k EU in o reformi trga dela, so v ponedeljek pojasnili v uradu predsednika. Že prejšnji teden pa so sporočili, da je cilj sestanka dogovor o skupnem in odgovornem ravnanju glede vprašanj, pomembnih za interes države in blaginje ljudi v času povečane politične negotovosti. V nekaterih strankah sicer medtem potekajo pogovori o morebitni konstruktivni nezaupnici in oblikovanju nove vlade.

Premier in predsednik SDS Janez Janša je svojo udeležbo potrdil dan pred sestankom, voditelji ostalih strank pa že v prejšnjih dneh.

PS računa na dogovor o boljši vladi

Nasprotno od večine drugih strank si v PS na sestanku obetajo tudi dogovor, kako v Sloveniji izvoliti boljšo vlado. Po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča gre bolj za sestanek o zadevah, o katerih je konsenz v politiki že dosežen.

Glavno sporočilo predsednika DL Gregorja Viranta bo, da Slovenija čim prej potrebuje kredibilno vlado, ki bo delala na polno, a Pahor po njegovem mnenju trenutno »ni na potezi« za reševanje aktualnega političnega stanja. Po besedah prvaka SLS Radovana Žerjava je agenda na sestanku znana, med aktualnimi projekti je izpostavil delovnopravno zakonodajo.

Tudi predsednik Desusa Karl Erjavec ne verjame, da se bodo pogovarjali o reševanju politične krize. Veliko pričakuje predvsem v okviru odprtih vprašanj o omenjenih ključnih projektih. V NSi pa na sestanku pričakujejo konstruktiven pogovor, saj menijo, da je ta v tem trenutku potreben.
 

Deli s prijatelji