NEZAUPNICA

Od Mramorja zahtevajo odstop, od Mira Cerarja, da zamenja Kolar Celarčevo

Objavljeno 10. december 2015 18.53 | Posodobljeno 10. december 2015 18.53 | Piše: STA, A. L.

Če premier Cerar ne zamenja Kolar Celarčeve, pričakujejo njegov odstop.

LJUBLJANA, NAKLO – Skupnost občin Slovenije (SOS) poziva ministra za finance Dušana Mramorja k odstopu zaradi kršitev zakona in dogovora glede višine povprečnin. Kot so na današnji seji predsedstva SOS v Naklem znova ugotavljali župani, jim država nalaga vedno nove obveznosti, hkrati pa jim krči prihodke. Njihovih stališč ne upošteva, zato je stanje nevzdržno.

Kot je po seji povedal predsednik SOS Ivan Žagar, so se na današnjem sestanku pogovarjali o nadaljnjih aktivnostih v zvezi z nižanjem povprečnin. »Župani kot predstavniki občin smo ogorčeni nad takšnim odnosom in glede na to, da nista bila spoštovana niti zakon niti dogovor, se zahteva odstop pristojnega ministra za finance,« je izpostavil Žagar.

Spomnil je, da s strokovnimi argumenti pri vladi niso uspeli, zato načrtujejo drugačne ukrepe. »Skupaj z drugima dvema združenjema občin bomo zbirali podpise z zahtevo, da minister odstopi,« je poudaril Žagar in pojasnil, da je osnova za to zahtevo nespoštovanje zakona o financiranju občin.

Če ne zamenja ministrice, naj gre premier

V zdravniških organizacijah so kritični ob delnih posegih v zdravstveno zakonodajo. Prepričani so, da Slovenija potrebuje celovito reformo, kritični so še do drugih potez ministrstva. Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc izrekajo nezaupnico; od predsednika vlade Mira Cerarja bi bilo po njihovem mnenju modro, da bi jo zamenjal.

Če Cerar ministrice ne bo zamenjal, pričakujejo njegov odstop, je na današnji skupni izjavi vseh zdravniških organizacij dejal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. V zdravniških organizacijah ministrici očitajo, da se ne želi spopasti s pravimi dilemami slovenskega zdravstva, kot je ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, potreba po novih finančnih virih ali ureditev košarice pravic, ter da se ne želi ubadati s spremembo statusa javnih zdravstvenih zavodov, korupcijo in še čim.

Deli s prijatelji