POGREŠAN

Oče Helene Blagne skrivnostno izginil

Objavljeno 11. december 2017 12.24 | Posodobljeno 11. december 2017 12.24 | Piše: Roman Turnšek

Izginotje pred današnjo pravdo na sodišču. V stanovanje vdrla policija, a je bilo prazno.

Mitja Zaman še prijateljuje z nekdanjim tastom. FOTO: Roman Turnšek

LJUBLJANA – Sodna bitka med Mitjo Zamanom in Heleno Blagne še ni pri koncu in v njej se bo še hudo kadilo. Javno pranje perila še ni pri kraju, bi lahko sklepali po dogajanju v prejšnjem tednu. Od srede je namreč za pogrešanega veljal pevkin oče Josef Blagne, iskala ga je tudi policija.

Da je bil za del družine pogrešan do sobote, naj bi bilo menda povezano s tem, da je Helenin oče za danes poklican na sodišče za pričo. Da bo zaslišan, je potrdil Mitja Zaman, menda pa naj bi govoril v njegov prid. »Večina bi mislila, da sem po ločitvi prekinil stike z družino po Helenini strani, a ni tako. Hvala bogu imajo ljudje tudi svojo pamet in ne pozabijo, kakšne vezi so se spletle med nami. Še vedno ohranjam redne stike s fatijem, kot kličemo Heleninega očeta, in z njenim bratom Hajnijem, dopisujem si z njeno sestro Poldko. Z ostalima sestrama se ne slišim, a nismo skregani. Je pa žalostno, da je Helena, ko je izvedela, da smo še v stiku, takoj prekinila stike z njimi,« pravi.

O tem, da je oče pri njej, Helena ni obvestila nikogar iz družine, ki je očeta v strahu iskala.

»Mitjo smo imeli radi in ne vem, zakaj ne bi bil v stiku. Stvari s Heleno so njuna stvar in jih morata urediti sama, jaz se v to ne mešam,« nam je na kratko povedal Hajni.

Huje kot Dinastija

Čeprav se v sodno zadevo sestre in nekdanjega svaka ne želi vmešavati, smo za pojasnilo o nenavadnem izginotju tudi prosili Hajnija, ki pomaga skrbeti za očeta in je bil tisti, ki ga je pogrešil. »Nazadnje sem ga videl v sredo. V četrtek bi moral priti k meni, a ga ni bilo, in ko sem ga čez dan poskušal priklicati, je bil telefon ugasnjen. Spet sem ga klical v petek, a je bil še vedno nedosegljiv, niti na stacionarni telefon se ni oglašal, zato sem se odpravil k njemu. Doma ga ni bilo, povprašal sem več prijateljev ter sosede. Šel je v bolnišnico po napotnice, videli so ga sosedje, potem pa je izginil. Spodnji sosed ga je v četrtek popoldne slišal v stanovanju, nato ne več. Zares me je skrbelo, nato pa me je klical še Mitja. V petek bi namreč moral k njemu, dogovorjena sta bila, a se ni oglasil, zato je poklical mene, ali vem, kje je,« je povedal Hajni. Ker niti sestra Poldka ni vedela nič, je Hajni dal prijavo na policijo. »Odkar je vdovec, oče živi sam, a se vsak dan slišiva. Ker se kaj takega še ni zgodilo, me je zaskrbelo. V letih je že in lahko bi se zgodilo marsikaj. Lahko bi padel in se poškodoval, kje obležal, navsezadnje bi lahko tudi umrl. S policijo smo vdrli v stanovanje, a je bilo prazno,« doda.

Izginuli oče je na srečo živ in zdrav. Po daljšem iskanju in poizvedovanju so ga namreč našli pri – Heleni Blagne. »Na to ni pomislil nihče, ker toliko let ni imel s Heleno nobenih stikov. Najpomembneje je, da se mu ni zgodilo nič, čeprav je vse tole že huje kot kakšna Dinastija,« sklene Hajni.

Zaman pravi, da si ne dela utvar. Da je očeta odpeljala Helena, ne dvomi, tudi o razlogih za to ne. »Z očetom že od najine ločitve ni več v stiku, že prej ni bila, od leta 2009, ko je umrla njena mama. V to, kaj sta imela, se ne bi vmešaval, lahko pa povem glede prekinitve po najini ločitvi. Ne le z družino, tudi s prijatelji, ki prijateljujejo z menoj, je prekinila stike. Niti najin sin jih z dedkom nima, kar je žalostno. Fati je edini dedek, ki ga še ima, moj oče je umrl leta 1991. Žalostno je, da mu Helena ne pusti stikov, čeprav sta se z dedkom dobro razumela,« pravi Zaman.
Pove še eno podrobnost o odnosu med očetom in hčerko. Njen oče je bil v zadnjih letih že dvakrat operiran. Ker je Helena z njim prekinila stike, za ponovitev bolezni in operacijo sploh ni vedela. »Helena še vprašala ni zanj,« pravi Zaman. Zdaj pa ga je po letih molka in le nekaj dni pred sodno obravnavo odpeljala k sebi domov. »Zakaj, ni zame in verjetno tudi za druge, ki nas poznajo, nikakršnega dvoma. Očitno se boji, kaj bo oče povedal, in želi to preprečiti. A fati ni ničesar kriv, prav tako nihče drug. Kriva je izključno Helena. Ona je začela z lažmi in zdaj v neroden položaj postavila očeta, ki je vajen govoriti po resnici. S tem bo ogrozil in zamajal njeno zgodbo, saj ve marsikaj, kako se je dogajalo v resnici, ne pa tako, kot trdi Helena. Na kakšen način in s čim ga je pretentala, ne vem. Upam, da bo kljub temu premogel toliko poštenosti in pameti, da ne bo izneveril samega sebe,« dodaja Zaman.

Policisti so v iskanju pogrešanega poklicali tudi Blagnetovo. Družini naj bi povedali, da je potrdila, da je oče pri njej, hkrati pa jih oštela, zakaj takšna panika. Policisti so ji menda odvrnili, da je to njihova služba in da je zaradi nejasnosti obstajala možnost vprašanja življenja ali smrti.

Kot smo izvedeli od Hajnija, o tem, da je oče pri njej, Helena ni obvestila nikogar iz družine, ki je očeta zaskrbljena in v strahu iskala in v to vključila tudi policijo, niti se ni za to opravičila. 

Manever za oblatenje

In kaj na vse skupaj pravi Helena Blagne? Takole nam je odgovorila: "Spoštovani, moj oče ima pravico, da pride na obisk k meni in svojemu vnuku, tudi midva sva njegova družina. Dovolj je star, da lahko sam odloča, kje se giblje. Vsa opisana dejanja so le vnovičen, jalov poskus in manever bivšega, da oblati mene in mojo družino. Neokusno in absurdno. Bog mu daj zdravja. Vljudno pozdravljam, Helena Blagne."

 

Deli s prijatelji