PRED PETKOVO DELOŽACIJO

Obupani Šušteršič: Tisto minuto, ko potrkajo, bom streljal

Objavljeno 05. april 2017 08.40 | Posodobljeno 05. april 2017 08.42 | Piše: Tomica Šuljić

Šokantne napovedi Erika Šušteršiča, da bo vse pobil, ne bi smeli podcenjevati.

Erik Šušteršič. Foto Igor Mali

LJUBLJANA, ŠKOFJA LOKA – V soboto smo objavili zgodbo Erika Šušteršiča iz Ljubljane, ki je zbudila precej raznovrstne reakcije: Erik je namreč napovedal strelski pohod po podjetju Jelovica Okna, za katero je montiral okna prek ženinega podjetja Venerik, s. p. Zataknilo se je pri plačilu: »Blizu 50.000 evrov od njih čakam od septembra 2015. Ponudili so mi 3600 evrov.« Vmes je podjetje Venerik zabredlo v dolgove, doživelo rubež kombija in opreme, blokirali so jim račun. A prejšnji teden je njegova žena dobila od sodišča pisanje, v katerem jim sporočajo, da bo zaradi dolga dobavitelju materiala stanovanje šlo na dražbo, oni pa bodo (skupaj s triletnim sinom in tastom) ostali brez strehe nad glavo – predvidoma v petek.

Šušteršič ima poslovno pot, v katerem mu zadnje desetletje življenje grenijo težave z neplačevanjem. Izguba stanovanja je bila kaplja čez rob: Šušteršič se je odločil, da prek Slovenskih novic opozori svoje nekdanje partnerje v Jelovica Oknih, kaj namerava storiti, ko bodo prišli na vrata stanovanja na Glinškovi ploščadi, kjer ima družina svoj dom: »Tisto minuto, ko potrkajo, bom streljal in nato prišel še do vas...brez kančka usmiljenja... me ne zanima, za koliko časa grem v zapor ali pa če izgubim življenje tudi jaz.« V pogovoru z nami je povedal, da ima orožje (brez dovoljenja) ter da nima kaj zgubiti: »Vse sem že izgubil,« pojasnjuje svojo stisko Šušteršič.

Marsikdo jih 
ne jemlje resno

Dele Šušteršičevega pisanja, predvsem pa opis položaja, v katerem se je znašel, smo že v petkovem dopoldnevu objavili za bralce spletnih Slovenskih novic, v soboto pa tudi celotno zgodbo: članka je samo na spletu prebralo več kot 55.000 ljudi, prek facebooka sta dobila tudi krepko čez 500 komentarjev bralk in bralcev, ki so do Šušteršičeve napovedi pokazali razumevanje do njega in njegovega dejanja, predvsem pa situacije, v kateri se je znašel.

Psiholog Peter Umek komentarje pojasnjuje takole: »Ljudje ga podpirajo in ne pomislijo, da je možno, da se kaj takega zgodi. Že sicer pri ljudeh velja rek: tisti, ki govori, tega ne bo storil. A to ni res,« opozarja Umek ter nadaljuje: »Ljudje podcenjujemo takšne zadeve. To se vidi pri samomorilcih, katerih napovedi marsikdo ne jemlje resno.«

V redakciji smo čakali, kaj se bo zgodilo po objavi članka. Šušteršič je v nedeljo povedal, da se (z njim oziroma okoli njega) ni zgodilo nič. »Popolnoma nič: nihče ni klical, nihče me ni iskal,« pravi. Še vedno je odločen v svoji nameri, da obračuna z ljudmi, za katere je sicer povedal, da se zaveda, da bo trpljenje povzročil njihovim družinam. Dan zatem smo izvedeli, da policisti vendarle niso sedeli križem rok.

Kot pojasnjuje Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave (PU Ljubljana), je policija začela zbirati informacije takoj, ko so od Šušteršiča prejeli njegovo pisanje: »Policija je začela izvajati prve ukrepe (zbiranje obvestil) v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja grožnje po 135. členu KZ-1.« V nadaljevanju, pojasnjuje Pučkova, je bil vzpostavljen kontakt z naznaniteljem, s katerim je bil opravljen razgovor: »Policija nadaljuje zbiranje obvestil v zvezi z izrečenimi grožnjami kot tudi v smislu zaščite ljudi in premoženja. Po vseh zbranih obvestilih bo izvedla ustrezen ukrep,« pojasnjuje Pučkova.

Za petkovo napoved, da bo Šušteršič streljal tudi na sodne izvršitelje, pa pri PU Ljubljana pojasnjujejo splošno zakonsko prakso: »Sodni izvršitelj v primeru, ko lahko pričakuje fizični odpor oziroma preprečitev izvršitve naloge, zaprosi policijo za asistenco. V tem primeru policija sodnemu izvršitelju pri izvršitvi naloge ponuja asistenco in ga posledično tudi varuje, da lahko nemoteno izvrši odredbo,« pojasnjuje Pučkova možne podrobnosti petkove deložacije na Glinškovi ploščadi.

Dolg naj bi bil stokrat manjši

Smo pa končno dočakali odziv Matevža Kodele, direktorja škofjeloškega podjetja Jelovica Okna z več kot 80 zaposlenimi, kamor svoj strelski pohod načrtuje Šušteršič: »Med številnimi zunanjimi partnerji je družba v letih 2013–2015 na nekaterih projektih na področju montaže stavbnega pohištva sodelovala tudi s samostojno podjetnico Venerik, s.p., iz Ljubljane,« potrjuje skupno sodelovanje direktor, ki navaja tudi razloge za konec sodelovanja: »Družba Jelovica Okna je v letu 2015 zaradi njihove finančne nestabilnosti kot tudi neustrezne odzivnosti in nezmožnosti zagotavljanja ustrezne kakovosti storitev prekinila sodelovanje.«

Kodela zatrjuje, da so po prekinitvi sodelovanja poravnali tudi vse obveznosti do podjetja Venerik, s. p: »Obveznosti smo poravnali na osnovi izdanih računov za opravljena dela, ob tem smo odpravili tudi vse morebitne pomanjkljivosti, ki so izhajale na montažah, ki jih je opravil Venerik, s. p.« Še največja razlika se kaže v znesku terjatve: Šušteršič trdi, da so mu ostali dolžni nekaj manj kot 50.000 evrov, po podatkih Jelovice Oken pa je ta znesek stokrat manjši, saj pri Jelovici Okna odprte obveznosti znašajo 434,67 evra, za kar naj bi bil dogovorjen dobropis od Venerik, s. p.

Kodela pa v nadaljevanju dodaja, da je Venerik, s. p., v letu 2015 kot podizvajalec na projektu energetske prenove Osnovne šole Cvetka Golarja delno opravljal dela montaže oken v sklopu energetske prenove: »Za sicer nezadovoljivo opravljena dela v znesku 7800 evrov družbi Jelovica Okna nikoli ni izdal računa,« navaja Kodela in pojasnjuje, da verjamejo, da je Šušteršič v izjemno težkem položaju: »A se ograjujemo od tega, da je vzrok za to sodelovanje z družbo Jelovica Okna, ki posluje uspešno.« Pojasnil je še, da so bili zaradi prejetih groženj primorani sprejeti ustrezne zaščitne ukrepe: »Med ukrepe spada tudi podana kazenska ovadba zoper omenjenega gospoda,« je še dodal Kodela. 

Deli s prijatelji