ZLORABA POLOŽAJA

Obsojenemu Lahu sodbo vročili, a zadeva v četrtek zastara

Objavljeno 18. januar 2016 23.00 | Posodobljeno 18. januar 2016 23.00 | Piše: STA, T. L.

Zaradi zlorabe položaja pri najemu stavbe za NPU so Laha obsodili na leto pogojne kazni zapora s preizkusno dobo petih let. Vendar zadeva absolutno zastara v četrtek.

Damjan Lah, preiskujejo ga zaradi suma koruptivnega ravnanja, vendar je zaman vladi ponudil odstop

LJUBLJANA – Nekdanjemu državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Damjanu Lahu so sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani vročili, so potrdili na sodišču. To ga je zaradi zlorabe položaja pri najemu stavbe za NPU v ponovnem sojenju obsodilo na leto pogojne kazni zapora s preizkusno dobo petih letimage. Vendar zadeva absolutno zastara v četrtek.

Lah se je na zatožni klopi znašel zaradi očitkov o zlorabi položaja pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi cesti v Ljubljani. Tožilstvo mu je očitalo, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu (ta položaj je zasedal, preden je postal državni sekretar) v postopku pridobivanja prostorov za NPU nezakonito favoriziral družbo Ram Invest.

Junija 2014 ga je prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. To se je po nekaj zapletih z vročanjem vabila na sodišče začelo septembra lani, v novem, precej hitro izvedenem postopku pa je sodišče, predvsem na željo obrambe, zaslišalo skoraj vse priče, ki so pričale že na prvem sojenju.

Neuspešno vročanje

Konec novembra ga je sodišče obsodilo in mu poleg že omenjene kazni izreklo tudi štiri leta prepovedi opravljanja poklica. Lah na razglasitev sodbe ni prišel, sodišče mu je nato kljub vztrajnosti neuspešno najprej vročalo zapisnik izreka sodbe, nato pa še samo sodbo. Nazadnje so mu sodbo le vročili – po poročanju Dnevnika prek objave na sodni oglasni deski.

Jasno je, da zadeva ne bo doživela epiloga oziroma pravnomočnosti, zdaj se namreč ni iztekel še niti rok za pritožbo. Sodišče bo le izdalo sklep o ustavitvi postopka.

Kaznivo dejanje naj bi Lah storil med julijem 2009 in januarjem 2010, grozilo mu je do leto dni zapora. Za kazniva dejanja, za katera je predviden zapor do enega leta, pa je zastaralni rok šest let.

Pogodbo o najemu z Ram Investom Igorja Pogačarja so na MNZ sklenili v začetku leta 2010. Računsko sodišče je avgusta 2011 zaradi najema izdalo negativno mnenje, Komisija za preprečevanje korupcije pa je ugotovila, da je pri najemu prišlo do korupcije. Zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije je odstopila tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, pozneje pa še Lah.

Deli s prijatelji