GOLJUF OBSOJEN

Obsodili so pomagača, mafijskega fantoma iščejo

Objavljeno 08. april 2017 21.42 | Posodobljeno 08. april 2017 21.42 | Piše: Tomica Šuljić

V Leipzigu obsodili goljufa, ki je Nemko naplahtal tudi pred ljubljanskim Ahotelom. Kje je Levi Vass, ki je prevaral Nemce iz letala, strmoglavljenega okoli Predmeje?

Wilfrieda Schwätterja so zaradi dveh goljufij obsodili na tri leta in 10 mesecev zapora. Foto: Dpa

LJUBLJANA, LEIPZIG – Deželno sodišče v nemškem Leipzigu je v torek popoldne zaradi prevar na posebno hud način izreklo 46-mesečno zaporno kazen 69-letnemu finančnemu posredniku Wilfriedu Schwätterju ter s tem končalo vsaj eno zadevo, ki se je razkrila od skrivnostnega padca letala julija lani na slovenskih tleh pri Predmeji.

Po strmoglavljenju je med štirimi preminulimi nemškimi državljani največ pozornosti zbudila identifikacija Thomasa Wagnerja, ustanovitelja in večinskega lastnika spletnega koncerna Unister. Kmalu se je razkrilo ozadje finančne prevare, ki so jo nastavili Wagnerju v Benetkah, dan preden je njegovo letalo poletelo in strmoglavilo na Ajdovskem.

Snov za kriminalke

Wagnerju je prvi del kredita v znesku štirih milijonov lažnih švicarskih frankov (v zameno za poldrugi milijon pravih evrov kot garancije za kredit) podtaknil domnevni izraelski poslovnež Levi Vass, oba pa je skupaj spravil prav Schwätter, ki so mu sodili zaradi prevare v primeru Wagner ter drugega primera, ki se je odvil pred ljubljanskim Ahotelom. Vass je stranke prelisičil s tako imenovano rip-deal taktiko, ko žrtev izroči pravi denar kot garancijo za bistveno večji kredit, ki pa je pretežno sestavljen iz ponarejenega denarja. Stranke so Vassu prinesle od 10 do 15 odstotkov vsote celotnega kredita. 
»Tako vsebino po navadi najdemo v kriminalkah – vi pa ste igrali osrednjo vlogo,« je posrednikov pomen ob izreku sodbe opisal predsedujoči sodnik Norbert Röger. Obsojeni Schwätter je po Nemčiji lovil žrtve za Vassa, ta pa naj bi deloval iz Slovenije, po vseh pričanjih pa sklepajo, da bi lahko prihajal iz Hrvaške.

Wagner naj bi se namreč z Vassom dogovarjal za srečanje v Zagrebu ali Splitu, Vass pa naj bi nemško govoril s polomljenim balkanskim naglasom. Ob tem je Vass pogodbo za Wagnerjev kredit svojemu sodelavcu Schwätterju odposlal prek elektronske pošte iz Hrvaške, točneje iz neke fotokopirnice v Splitu. Preiskovalci naj ne bi izključili možnosti, da je Vass Rom, saj so romske kriminalne združbe s podobnimi dejanji že vzbudile preiskovalne dejavnosti policije na severu Italije, ki je decembra lani razbila to združbo v lombardijskem Vareseju. Tam je imel naslov – lažen, kot se je izkazalo pozneje – tudi Levi Vass (ali Viasis), ki so ga priče opisale kot simpatičnega možakarja nizke postave sredi petdesetih let; enkrat je imel rjave kodraste lase, drugič polplešo, italijansko naj bi govoril tekoče. Lažni naslov je imel tudi v Firencah. Preiskovalci naj bi zagotovili njegove DNK-sledi ter prstne odtise, kar pa za zdaj žrtvam ne pomaga.

Kazen tudi za ljubljansko prevaro

Praznih rok je ob Wagnerju ostala tudi arhitektka Susanne Albert-Raulff, ki ji je Vass prav tako podtaknil ponarejene bankovce za pravih sto tisoč evrov garancije za kredit, in to le nekaj tednov pred Wagnerjevim padcem; z njo se je Vass – potem ko je Schwätter z žensko vzpostavil prijateljski stik in ji naložil zvrhan koš zgodbic o sebi in Vassu – sešel v jedilnici ljubljanskega Ahotela, v prostoru pa sta kredit čakala še dva možakarja s 350.000 evri garancije. Vass jim je nato na parkirišču Ahotela predal kovček s celotnim kreditom za vse tri kreditojemalce, pobral njihove garancije in jo popihal. Obsojeni Schwätter se je z Albert-Raulffovo zapeljal do Ljubljane, pozneje pa naj bi za oba posla, vredna skoraj dva milijona evrov, prejel pičlo provizijo: 6800 evrov, večino zneska – pet tisočakov – je prejel za preslepitev Wagnerja.

Schwätter je sicer med sodnimi razpravami poskušal krivdo za dogodke zvaliti na 65-letnega poslovneža Heinza Horsta Becka, ki je bil eden preminulih potnikov v Wagnerjevem letalu, a sodišče ni verjelo tej zgodbi. Še več, spoznalo je, da je Schwätter najmanj leto dni pred obema posloma že vedel, da je Vass goljuf, poznal pa naj bi ga zgolj kakšni dve leti (in ne dvajset, kot je pred tem zagotavljal poznejšim žrtvam). Zaradi takšne stopnje vpletenosti pa Schwätterja niso bremenili sostorilstva, ampak kar naklepnega dejanja, opisali pa so ga kot Vassovo desno roko.

Še posebno tragičen je bil razplet po goljufiji Wagnerja, saj so se zaradi prijave na policiji v Benetkah zadržali dan dlje kot pričakovano, pri poletu nazaj pa se je vremenska sprememba nad Slovenijo zanje izkazala kot usodna. »Padec letala je posebno žalostna posledica, toda zato obtoženca ne moremo kazensko preganjati,« je ugotavljal državni odvetnik Dirk Reuter, ki je za Schwätterja zahteval pet let in pol zapora. So pa zato finančnega posrednika Schwätterja (ki je, mimogrede, v osebnem stečaju in živi od tisočaka pokojnine) po razkritju trdo prijeli: 69-letnik je že osem mesecev v dresdenskem priporu, kljub delnemu priznanju in pojasnjevanju okoliščin pa je še neznanka, kje je Levi Vass: »Upamo, da ga bomo lahko prijeli še letos,« je po izreku sodbe izjavil Reuter. 

Deli s prijatelji