PRAVNIKI

»Obsodba Janeza Janše bo razveljavljena«

Objavljeno 12. junij 2013 19.10 | Posodobljeno 12. junij 2013 17.54 | Piše: E. N.

Slej ko prej bo eno izmed prizivnih sodišč sodbo zoper nekdanjega premierja v zadevi Patria razveljavilo. Videli bomo, ali bo to višje, vrhovno, ustavno ali Evropsko sodišče, napoveduje pravni strokovnjak Klemen Jaklič.

Teden dni po najodmevnejši obsodilni sodbi v novejši slovenski zgodovini udeleženci še vedno niso prejeli zapisnika izreka sodbe.

Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz meni, da sodišče s tem krši lastne zakone, saj je ob izreku sodbe sodnica prebrala tudi poprej napisano obširno obrazložitev razlogov zanjo, prepisa pa ne izroči oziroma Matozove zahteve po izročitvi ignorira.

Ne morejo preučiti sodbe

»Več kot očitno je, da sodišče noče seznaniti zagovornikov in strank v postopku z bistvenimi razlogi izreka sodbe, ki so bili s strani razpravljajoče sodnice podani, to pa strankam onemogoča, da jih podrobno preučijo,« je dejal Matoz.

Sodba, v kateri sodišče Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča spoznava za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov, sicer še ni pravnomočna.

Tako pomanjkljive obtožnice ni dovoljeno vložiti

Pravni strokovnjak in profesor na prestižni univerzi Harvard Klemen Jaklič je prepričan, da pravnomočna nikoli ne bo postala: »V primeru, ko niso ugotovljeni niti čas niti kraj in način storitve kaznivega dejanja, sodba ni mogoča,« pravi.

Zoper Janeza Janšo ni enega samega dokaza, da bi se s komer koli kdaj sploh srečal ali o tem s kom govoril oziroma za to vedel.
Klemen Jakič

Pri tem še opozarja, da so take obtožnice, v katerih niso ugotovljeni niti čas niti kraj in način storitve kaznivega dejanja, po sodbi vrhovnega sodišča iz marca 2012 ter podobne mednarodne sodne prakse nične in jih ni dovoljeno vložiti, »kaj šele, da bi se o njih sodilo. Tako sojenje namreč ne omogoča poštene obrambe in gre za kršitev pravice do poštenega sojenja iz 6. člena Evropske konvencije človekovih pravic«.

image
a:1:{s:11:"description";s:76:"Klemen Jaklič ima doktorata z univerz Oxford in Harvard, kjer tudi predava.";}
Zato je Jaklič prepričan, da bo slej ko prej eno izmed prizivnih sodišč sodbo razveljavilo. »Videli bomo ali bo to višje, vrhovno, ustavno ali Evropsko sodišče. Žrtve tovrstnega obravnavanja – nespoštovanja – prava smo v prvi vrsti državljani, ki v zadevi ne bomo izvedeli resnice in ne dosegli pravice, kakršna koli ta pač že je,« pravi in dodaja, da je po njegovem proces zoper Janšo v pravnem smislu »škandal prve kategorije«.

Deli s prijatelji