EKSKLUZIVNO

Objavljamo sodbo: Janković pogorel

Objavljeno 10. julij 2011 12.55 | Posodobljeno 10. julij 2011 12.55 | Piše: Ksenija Koren

Jankovićevo ovadbo plačamo državljani

Zoki spet zabava.
LJUBLJANA – Oškodovanja državnega premoženja pri prodaji Mercatorja leta 2005 ni bilo. V uredništvu Slovenskih novic hranimo javnosti še neznano sodbo iz začetka junija, s katero je senat ljubljanskih okrožnih sodnikov nekdanjega šefa Istrabenza Igorja Bavčarja, nekdanjega šefa Pivovarne Laško Boška Šrota, nekdanjega šefa Slovenske odškodninske družbe (Sod) Marka Pogačnika, nekdanjega šefa Kapitalske družbe (Kad) Tomaža Toplaka, Pivovarno Laško in Istrabenz opralo suma zlorabe položaja ali pravic pri prodaji 30-odstotnega deleža v Mercatorju. Spomnimo, gre za eno večjih zadev iz obdobja vlade Janeza Janše. Kazensko ovadbo pa je podal nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

Janković ni bil preslepljen

Preiskovalna sodnica se ni strinjala z zahtevo za preiskavo zoper osumljence. Po presoji Jankovićeve kazenske ovadbe, zagovorov osumljencev in zbrane dokumentacije je presodila, da ni utemeljenega suma, da bi omenjeni storili očitana kazniva dejanja. Bavčar in Šrot sta bila osumljena sodelovanja, da bi tretjemu pridobila protipravno premoženjsko korist, spravila drugega z lažnim prikazovanjem dejanskih okoliščin v zmoto in ga s tem zapeljala, da ja ta v škodo svojega premoženja nekaj opustil. Ta naj bi bil Janković, ki naj bi ga preslepila, ko so 7. septembra 2005 v Istrabenzovi poslovni enoti na Dunajski podpisali dogovor Igor Bavčar, Boško Šrot in Zoran Janković.

Tudi dokazov, da bi Janković za delnico, ki je bila pozneje prodana za 158,62 evra (po starem 38.000 tolarjev), ponujal več, torej 177,35 evra (42.500 tolarjev), ni bilo. Sodišče ugotavlja, da Janković ni mogel biti zaveden, saj je bil med sklepanjem poslov predsednik uprave Mercatorja »in je kot tak nedvomno imel možnost seznaniti se s stanjem družbe in vrednostjo delnic. Višjo ceno je, to je pokazalo tudi pričanje šefa borznoposredniške hiše Ilirika Igorja Štembergerja, ponujal mednarodni zaprti finančni sklad. Izkazalo se je, da je hudič v številkah, saj so višjo ceno ponujali zgolj za več kot 50 odstotkov lastniškega deleža v Mercatorju, Sod in Kad pa sta prodajala le 30-odstotni delež. Samo takšen delež sta namreč imela.

Kad in Sod 
po predpisih

Sodišče se je v zavrnitvi obtožb zoper prva moža Soda in Kada, Pogačnika in Toplaka, opiralo med drugim na revizijo računskega sodišča, ki je ugotovilo, da sta »v vseh pomembnih pogledih poslovala v skladu s predpisi«. V obrazložitvi se opira tudi na mnenje evropskega generalnega direktorja za konkurenco, ki je ugotovil, da financiranje nakupa ni bilo sporno, saj je bila uporabljena obrestna mera, ki je v skladu s tržno prakso. Tudi Evropska komisija, ki je ocenjevala posel med Kadom, Sodom, Istrabenzom in Pivovarno Laško, ni ugotovila, da bi bile delnice prodane pod ceno.
Jankovićevo ovadbo plačamo državljani

Stroške procesa, ki ga je sprožila ovadba Zorana Jankovića, bomo plačali državljani iz proračuna. Plačati bomo morali tako izdatke vseh štirih osumljencev – Igorja Bavčarja, Boška Šrota, Marka Pogačnika in Tomaža Toplaka – kot nagrade njihovih odvetnikov. Sodnemu senatu, ki je odločal o prodaji Mercatorja, je predsedovala Mateja Lužovec, v njem sta bila še sodnika Boris G. Horvat in Alenka Gregorc Puš. Kad in Sod sta v vseh pomembnih pogledih poslovala po predpisih. Ni dokazov, da je bil Janković za delnico Mercatorja pripravljen ponuditi več.
Deli s prijatelji