SODELOVANJE

Občani predlagajo, policisti pa lovijo prehitre

Objavljeno 13. julij 2014 09.11 | Posodobljeno 13. julij 2014 00.27 | Piše: STA, A. K.

Policija je za večino predlogov ocenila, da so posredovani dobronamerno in da vključujejo realne ter smiselne podatke.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Mineva skoraj leto dni, odkar so na policiji predstavili internetno aplikacijo Predlagaj prometno kontrolo, s katero lahko državljani predlagajo dodatno prisotnost policije na varnostno problematičnih lokacijah. Do letošnjega 26. junija je policija dobila 2215 predlogov.

Realni in smiselni predlogi

Večinoma so predlogi (v 1536 primerih) povezani z nadzorom hitrosti, pravijo pri GPU. Ko policijska enota dobi predlog, se glede tega strokovno opredeli. Za 1934 predlogov je policija ocenila, da so posredovani dobronamerno in da vključujejo realne ter smiselne podatke. Taka številka po mnenju policije kaže predvsem na pozitiven pristop občanov, ki so omenjeno aplikacijo uporabili za posredovanje verodostojnih predlogov.

Da je predlog dober in da policija do prejetja predloga na predlagani lokaciji ni pogosto izvajala svojih aktivnosti, so policijske enote ocenile za četrtino oziroma 497 predlogov. Policija ocenjuje, da imajo prav omenjeni predlogi največjo dodano vrednost, zato jih policijske enote skrbno pretehtajo in upoštevajo pri nadaljnjem delu.

Največ v prvem mesecu

Policija je daleč največ predlogov, več kot 1600, dobila v prvem mesecu od vzpostavitve aplikacije, veliko že kar prvi dan. V naslednjih mesecih je število predlogov upadlo, a kljub temu pri policiji ugotavljajo, da se kakovost in uporabnost predlogov izboljšujeta.

Cilj je, da v 70 odstotkih delujejo na odsekih cest, ki odstopajo po slabi prometni varnosti, v 30 odstotkih pa se pojavljajo predvsem na lokacijah, ki jih predlagajo občani in lokalne ali druge organizacije.

Deli s prijatelji