KOALICIJSKA POGODBA

NSi se oddaljuje od koalicije

Objavljeno 07. avgust 2014 17.32 | Posodobljeno 07. avgust 2014 17.33 | Piše: STA, Ma. F.

Novakova je pojasnila, da so bili danes pogovori nekoliko bolj vsebinski, vendar pa v NSi ugotavljajo, da njihovih konkretnih predlogov v SMC »niso najbolj upoštevali«.

Novakova je poudarila, da EU ni naša sovražnica

LJUBLJANA – NSi po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak »ni ravno na poti v koalicijo«, še vedno pa ni zaprla vrat. Tudi vodja poslanske skupine Matej Tonin je po današnjih pogovorih s predstavniki SMC ocenil, da so konceptualne razlike velike in da se »NSi od te koalicije oddaljuje«.

Novakova je pojasnila, da so bili danes pogovori nekoliko bolj vsebinski, vendar pa v NSi ugotavljajo, da njihovih konkretnih predlogov v SMC »niso najbolj upoštevali«. Bolj natančno se bodo do tega, v kolikšni meri SMC upošteva reformne predloge NSi, lahko opredelili prihodnji teden, ko bodo prejeli drugi osnutek koalicijske pogodbe, je povedala.

Razhajanja na področju davkov in reforme zdravstva

»Za zdaj ne moremo reči, da smo ravno na poti v koalicijo, še vedno pa nismo zaprli vrat. Še vedno je mogoč dogovor,« je poudarila Novakova. Opozorila je, da gredo v NSi v eno smer, večina ostalih morebitnih koalicijskih partnerjev pa v drugo.

Razhajajo se zlasti na področju davkov in reforme zdravstva, različne poglede imajo tudi glede socialne kapice in sestave ministrstev. Novakova je poudarila, da bo končno odločitev sprejel svet stranke.

Vodja poslanske skupine NSi Tonin je dodal, da je bila na današnjih pogajanjih vidna konceptualna razlika. Pogajalci SMC so si namreč prizadevali za čim bolj splošne opise v koalicijski pogodbi, medtem ko si je NSi želela konkretnih ukrepov.

Pet reform

Izpostavil je pet reform, ki so njihov pogoj za vstop v katero koli vladno koalicijo – davčno, sodno, zdravstveno in pokojninsko reformo ter reformo trga dela. Veliko razhajanj je bilo po njegovih besedah zlasti pri davčni reformi, saj v SMC niso navdušeni niti nad znižanjem DDV niti nad znižanjem trošarin, prav tako ne nad socialno kapico. Edina stvar, kjer so jim šli naproti, je po Toninovih besedah sprememba dohodninskih razredov.

»Glede na vse slišano ocenjujem, da se NSi od te koalicije oddaljuje in gredo stvari vsaka v svojo smer,« je povedal Tonin. Če v čistopisu koalicijske pogodbe, ki ga bodo v SMC pripravili do torka, predlogi NSi ne bodo upoštevani, bo to po njegovih besedah pomenilo, da so zaprli vrata NSi. To bi v njihovi stranki obžalovali, saj bi ravno NSi v tej koaliciji predstavljala bistveni element za gospodarsko in reformno naravnanost prihodnje vlade, je še dejal.

Deli s prijatelji