ODŠKODNINA

Novomeška Krka izgubila v boju s farmacevtskim velikanom

Objavljeno 29. januar 2013 11.00 | Posodobljeno 29. januar 2013 11.01 | Piše: T. L., STA

Finsko sodišče je Krki dosodilo 600.000 evrov kazni.

Krka ostaja najljubša destinacija za nezaposlene

LJUBLJANA – Višje sodišče v Helsinkih je spremenilo sodbo sodišča prve stopnje in ugodilo tožnikom Krke na Finskem. Ker Krki ni uspelo dokazati, da postopek za proizvodnjo učinkovine montelukast, ki ga uporablja, ne krši patentiranega postopka tožnikov na Finskem, mora plačati dobrih 600.000 evrov odškodnine.

Krko in njeno hčerinsko družbo Krka Sverige so na Finskem tožile kanadska družba Merck Frosst Canada, nizozemska družba Merck Sharp & Dohme ter finska družba MSD Finland, in sicer zaradi domnevne kršitve dveh njihovih patentov, ki ščitita postopka za proizvodnjo učinkovine montelukast na Finskem. Montelukast se uporablja pri zdravilih za astmo.

Višje sodišče spremenilo sodbo

Postopek pred sodiščem se je začel septembra 2009. Okrožno sodišče v Helsinkih je v začetku leta 2011 tožbo zavrnilo, zdaj pa je višje sodišče pritožbi tožnikov ugodilo in spremenilo sodbo sodišča prve stopnje. Krka mora tožnikom plačati odškodnino 629.737,20 evra, skupaj z obrestmi od 31. decembra 2010.

Sodba je pravnomočna, je Krka danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Ali bodo na vrhovno sodišče Finske vložili izredno pravno sredstvo, v novomeški družbi še tehtajo.
 

Deli s prijatelji