ŽALJIVKE IN VZKLIKI

Novič kriv, zaradi nemira iz dvorane vrgli več podpornikov

Objavljeno 13. april 2017 18.58 | Posodobljeno 13. april 2017 19.00 | Piše: STA, T. Pa.

Sodnica je zaradi motenja reda odredila odstranitev nekaterih podpornikov Noviča iz dvorane.

Na desetine Novičevih podpornikov je spremljalo maratonski sodni proces. Foto Marko Feist

LJUBLJANA – Sodnica Špela Koleta je med izrekom sodbe Milku Noviču za umor Janka Jamnika zaradi motenja reda odredila odstranitev nekaterih podpornikov Noviča iz dvorane, na kar so se odzvali z žaljivimi vzkliki. Koleta je ob tem dejala, da načelo javnosti sojenj ne vsebuje nikakršnih pooblastil za javnost, da na sodnika vpliva, pritiska ali ga vznemirja.

Posamezni podporniki Milka Noviča, ki so danes v sodni dvorani spremljali izrek sodbe za umor nekdanjega direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, so proti koncu branja obrazložitve sodbo začeli glasno komentirati in vzklikali. Pravosodni policisti so zato nekaj deset podpornikov Noviča pospremili iz sodne dvorane. Podporniki so medtem glasno vztrajali, da bo resnica prišla na dan, in med drugim sodišču očitali umor vladavine prava, kar so pospremili tudi vzkliki »Sram vas bodi«, »Fuj« ter »To je dvorana Nagodetovega procesa«.

Sodnica je nato še pred nadaljevanjem branja izreka sodbe komentirala tudi vlogo javnosti v tem procesu ter prebrala svoj »napotek in nasvet prisotni javnosti v prihodnje«.

Kot je poudarila, »načelo javnosti zagotavlja nadzor demokratične javnosti nad delom sodišča in na glavni obravnavi omogoča širši javnosti vpogled v delo sodišča«. A glede na vse okoliščine obravnavanja te zadeve je Koleta opozorila, da »se načelo javnosti obravnav pri laični javnosti napačno interpretira«.

»Načelo javnosti brez dvoma ne vsebuje nikakršnih pooblastil za javnost, da na sodnika vpliva, pritiska ali ga pri obravnavanju zadeve, ki je po vsebini težka in zahtevna, vznemirja. Sojenje, presoja tako dejanskih kot pravnih vprašanj, je zahtevno strokovno delo, ki ga sodniki jemljemo zelo resno in smo pri tem tudi objektivni. Naše odločitve niso vedno všečne. Kar pa ne pomeni, da so napačne oziroma subjektivne ali da so kakor koli politično obarvane,« je poudarila sodnica Špela Koleta.

Kot je ocenila v svojem nagovoru, je bilo načelo javnosti »pri posameznikih, ki so hodili na glavno obravnavo v tej zadevi, nedvomno zlorabljeno za nedovoljeno in neodgovorno vsiljevanje mnenja o tem, kakšna bi morala biti odločitev sodišča. In to je nedopustno!«

Tožilka Blanka Žgajnar po zaključku današnjega branja izreka Noviču kljub vprašanjem medijev dogajanja v dvorani ni želela komentirati. Opozorila pa je, da se to v razpravnih dvoranah ne bi smelo dogajati. Po njeni oceni je sodnica Koleta »temu med celotnim sojenjem dobro parirala«. Pozdravila je tudi izjavo, ki jo je o vedenju javnosti v tem primeru podala sodnica.

Nasprotno pa se je po mnenju odvetnika Jožeta Hribernika javnost odzvala »še zelo milo«. Glede na to, »za kakšen proces gre in kaj vse se je dogajalo z Milkom Novičem«, je bila javnost po njegovi oceni »zelo civilizirana«. »Marsikje drugje bi odreagirali drugače,« je dodal.

Oglasil se je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je po razglasitvi sodbe na twitterju zapisal: »Udba ne popušča. Kogar v Murglah in F571 vnaprej določijo za krivega, na slovenskih rednih sodiščih nima nobenih možnosti. Dokazi ne štejejo.« Novič je bil v preteklosti županski kandidat SDS, med podporniki Noviča, ki so redno sledili sojenju, pa so bili tudi mnogi člani Odbora 2014, ki je izražal podporo Janši med sojenjem v zadevi Patria.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Milka Noviča spoznalo za krivega umora takratnega direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika 16. decembra 2014. Izreklo mu je 25 let zaporne kazni. Po sklepu sodišča se Novič po današnjem izreku sodbe, ki sicer še ni pravnomočna, vrača v pripor.

Deli s prijatelji