ODKRITO

Novakova sesula Cerarjev osnutek, ZL prevaral volivce?

Objavljeno 30. julij 2014 10.50 | Posodobljeno 30. julij 2014 10.10 | Piše: A. L.

Novakova je mladega Meseca poučila, kaj so jo naučili ekonomisti.

Ljudmila Novak, predsednica NSi, z osnutkom koalicijske pogodbe ni zadovoljna, imajo pa nekaj skupnih točk, pravi.

LJUBLJANA – »Rekli smo ne, ker koalicijska pogodba nima nikakršnega koncepta, strategije, vizije, torej tega, kaj je njen cilj. Je polna spornih ukrepov, ki smo jih kritizirali že pri Janševi vladi in vladi Bratuškove,« je v včerajšnjih Odmevih na prvem programu RTV Slovenija Luka Mesec iz ZL pojasnil, zakaj ne gredo v koalicijo z zmagovalno stranko na parlamentarnih volitvah, Stranko Mira Cerarja (SMC). Njihov ne je dokončen.

S Cerarjem tudi novi davki

»Ugotovili smo, da imamo nekatere skupne točke, vendar z osnutkom sporazuma nikakor nismo zadovoljni. Premalo je konkreten in ne odgovarja na potrebe sedanjega časa. Nikakršnih konkretnih ukrepov ni, celo novi davki se predvidevajo,« pa pravi Ljudmila Novak, predsednica stranke NSi. Na vprašanje, ali se pogovarja s figo v žepu, odgovarja: »Ne. Mi smo jasno povedali, katere so naše prioritete že na prvem pogovoru. Ker jih nismo zasledili v tem osnutku sporazuma, smo danes to tudi povedali. Gospod Cerar je rekel, da je še odprt za predloge, zato smo se dogovorili, da bomo naslednji teden pisno posredovali naše predloge in videli, ali lahko pridemo do dogovora. Končno odločitev o vstopu v koalicijo pa imajo pri nas svet stranke in občinski odbori,« je dejala Novakova.

»Manjkajo konkretni ukrepi, tudi okvirni načrt in to, na kakšen način jih uresničiti. Mi smo predlagali pri zdravstveni reformi zelo konkretne stvari, enako pri pokojninski reformi in pri obremenitvi trga dela,« meni predsednica NSi. Novakova pravi, da želijo v stranki pomagati in da se jim zdi škoda, da imajo podporo gospodarstva in strokovne javnosti. Ob tem opozarja, da v koalicijskem sporazumu ni ničesar o pokojninski ne o zdravstveni reformi, da so samo kozmetični popravki.

V ZL prevarali volivce?

»Ne gre za umik, ampak za zelo načelno odločitev za boj v opoziciji. Ker v koalicijski pogodbi ne bi v nobeni točki mogli udejanjiti svojega programa. Iz opozicije lahko veliko dosledneje sledimo načelom, ki smo se jim zavezali,« na očitke, da iz opozicije ne bodo mogli uresničiti svojega predvolilnega programa, odgovarja Mesec.

Od kod denar, če ne s privatizacijo?

»Lahko rečemo, da je Slovenija pred dilemo, ali naj razproda državno lastnino, zniža davke, še zniža življenjski standard in upa na zasebne investicije. Ampak s tem se bomo podali v boj z Bolgarijo, Romunijo, Slovaško ipd. Lahko pa se zavemo prednosti, ki jo ima Slovenija v tem trenutku, to pa je ogromno državno lastništvo nad gospodarstvom. Iz tega lastništva, če bi ga ustrezno uredili, lahko ustvarimo javne investicijske fonde, ki bi spodbudili javno gospodarstvo na drugačen način,« pravi Mesec.

Kaj pa tekoče izplačevanje pokojnin? Predstavnik ZL na to odvrača, da ima Slovenija največje težave s servisiranjem javnega dolga, in opozarja, da bi vlada zamenjala obveznice, za katere smo se zadolžili po visokih obrestnih merah, jih poplačala z novimi posojili z nižjo obrestno mero in na ta način prihranila na desetine milijonov, če ne celo 100 milijonov evrov.

So nižji davki realni?

»V NSi smo prepričani, da so nižji davki mogoči in da omogočajo večji zagon gospodarstva in večje prilive. Želimo več davkoplačevalcev, ki bi plačevali več davkov,« pravi Novakova. Privatizacija je po njenem mnenju potrebna, tudi zaradi izplačevanja pokojnin in pokrivanja dela dolgov, toda prodaja naj bo premišljena.

Mesec: Sami sebi streljamo v koleno

Mesec na to odgovarja, da bomo s prodajo državnih podjetij s seznama imeli milijardo evrov prihodka. »Dovolj, da odplačamo enoletne obresti na državni dolg. Toda kako bomo odplačevali dolg drugo leto? Še težje. Med temi podjetji je namreč tudi Telekom, ki letno v državni proračun prispeva več kot 60 milijonov evrov. Na dolgi rok sami sebi streljamo v koleno.«

Novakova je na to pripomnila: »Tako sem tudi jaz razmišljala. pa so me ekonomisti poučili, da ni tako. Država je slab gospodar, zato je boljše, da dobimo odgovorne lastnike, ki zagotavljajo delovna mesta, ki plačujejo davke, država pa mora izstopiti iz lastništva.«

»Država je slab gospodar, pa še slabši prodajalec,« je k temu dodal Mesec.

Deli s prijatelji