KOALICIJSKI POGOVORI

Novakova: MVK naj ugotovi, ali je Janšev mandat v skladu z zakonom

Objavljeno 04. avgust 2014 17.35 | Posodobljeno 04. avgust 2014 17.35 | Piše: STA, A. L.

NSi bo mnenje mandatno-volilne komisije spoštovala.

Predsednica NSi Ljudmila Novak s poslanskim kolegom Matejem Toninom.

LJUBLJANA – V morebitni prihodnji koaliciji NSi zanimata zlasti resorja gospodarstva in zdravstva, je danes poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Stranka bo v koalicijskih pogajanjih vztrajala pri reformno naravnanih programskih smernicah, saj po besedah evropskega poslanca Lojzeta Peterleta »vsak dan brez reform dviga račun slovenskim davkoplačevalcem«.

Predstavniki vodstva NSi so se na današnji novinarski konferenci ob 14. obletnici stranke ozrli na prehojeno pot, komentirali pa so tudi aktualne politične razmere, zlasti v luči koalicijskih pogajanj za morebiten vstop v vlado.

Socialna kapica nujna

Povabila najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja so v NSi veseli, želijo pa se odločati na podlagi tehtnih argumentov in ne nazadnje tudi na podlagi končne odločitve sveta stranke. Novakova je prepričana, da program NSi odgovarja na konkretne težave, s katerimi se sooča Slovenija. Bistvene zahteve pa so zajete v predlogih pokojninske in zdravstvene reforme, reforme sodstva, reforme trga dela in v spodbujanju gospodarstva z davčno reformo. Zavzemajo se za nizke davke in odprto gospodarstvo, torej za privatizacijo, je pojasnila.

Programske smernice je podrobneje pojasnil vodja poslanske skupine Matej Tonin, pri čemer je izpostavil, da je največ polemik do zdaj povzročil predlog socialne kapice. Ta je po Toninovem prepričanju nujna zlasti zato, ker bi omogočila, da bi sposobne in produktivne posameznike zadržali v Sloveniji. Glede predloga delne socialne kapice v NSi s Cerarjevo razlago za zdaj niso povsem zadovoljni.

Rešiti še odnos do žrtev povojnih pobojev

Sodna reforma naj vključuje poskusni sodniški mandat in reformo sodnega sveta, zdravstvena pa več konkurence. Na področju trga dela v NSi predlagajo večjo fleksibilnost, ki bi delodajalcu olajšala odpuščanje delavcev, pri čemer pa bi ta moral delavcu zagotoviti odpravnino v višini trikratnika plače. Sredstva v ta namen bi se zbirala v posebnem skladu za odpravnine.

Predsednica NSi je ponovila tudi nekatere druge programske smernice NSi. Družinski zakonik in zakon o verski svobodi želijo v NSi ohraniti v sedanji obliki, prav tako se zavzemajo za ureditev odnosa do žrtev povojnih pobojev. Kot je poudarila Novakova, pri tem vprašanju ne gre za netenje ideološkega boja, pač pa za civilizacijsko normo.

Osnutek koalicijske pogodbe bodo v NSi dopolnili z navedenimi predlogi in jih v torek posredovali Cerarju, nato pričakujejo vabilo na nadaljnje pogovore.

NSi bo spoštovala mnenje MVK

Evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle je v kontekstu razprav o koalicijskih usklajevanjih izpostavil, da koalicijska pogodba ne bi smela biti preveč splošna, saj se želijo izogniti mačku v žaklju. Zajema naj konkretne reformne zaveze, saj je po njegovih besedah čas populističnih govoric mimo.

Predsednica stranke Novakova je komentirala tudi vprašanje odnosov s programsko sorodno SDS. Dejala je, da bi si želela bolj partnerskih, vključevalnih in konstruktivnih odnosov med strankama. Ob tem se je dotaknila predloga ZaAB za sklic seje mandatno-volilne komisije (MVK), na kateri bi ta razpravljala o poslanskem mandatu predsednika SDS Janeza Janše. Kot je dejala, naj komisija ugotovi, ali je njegov mandat v skladu z zakonom ali ne, NSi pa bo njeno mnenje spoštovala.

Deli s prijatelji