V PREMISLEK

Nova vlada, stari problemi

Objavljeno 04. marec 2013 15.00 | Posodobljeno 03. marec 2013 19.43 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Gospodarstvo ne potrebuje analiz in razprav, temveč hitre, odločne ukrepe.

Matej Lahovnik.

Poznate anekdoto o vladi, katere letalo je zasilno pristalo sredi puščave? Pravi, da so se člani vlade prvi dan čudili, kje so pristali, drugi dan so kot pravi birokrati sestankovali in analizirali stanje, tretji dan pa so se odločili, da je treba nujno podražiti pesek.

Če bo vlada Alenke Bratušek, namesto da bi odločno nadaljevala nujne strukturne ukrepe, predolgo analizirala stanje, nato razpravljala, kaj storiti, in se na koncu odločila za dvig davkov, bo ravnala v stilu puščavske vlade. Slovensko gospodarstvo v tem trenutku ne potrebuje novih analiz in razprav, temveč hitre odločne ukrepe. Evropska komisija za leto 2013 Sloveniji napoveduje kar dvoodstotni upad gospodarske aktivnosti. Tudi napoved za leto 2014 so poslabšali in predvidevajo, da bomo zabeležili samo 0,7 odstotka gospodarske rasti. Gospodarstva v regiji Vzhodne Evrope, kot so Poljska, Češka in Slovaška, bodo okrevala že v letu 2013 in nas od začetka krize po razvitosti vse bolj dohitevajo. Sedanje politične razmere bodo vse skupaj samo še poslabšale. Janševa vlada je sprejela pet pomembnih ukrepov, s katerimi smo v preteklosti predolgo odlašali. Dolgoročno so najpomembnejši pokojninska reforma, reforma trga dela in obrat trenda naraščanja proračunskega primanjkljaja. Kratkoročno pa sta za okrevanje gospodarstva nujni sanacija bančnega sistema prek koncepta slabe banke in sprememba načina upravljanja državnega premoženja. Slovenija v tem trenutku potrebuje nadaljevanje ukrepov na teh področjih. Samo upamo lahko, da nova vlada ne bo nadaljevala prakse čezmernega zadolževanja zadnje leve vlade, ker za to enostavno ni več manevrskega prostora.

Prav tako bi bilo zelo nevarno, če bi nova vlada dvignila DDV, kar je Bratuškova zagovarjala do zdaj. Morebitni dvig davkov bi imel za opešano gospodarstvo podoben učinek, kot če bi zdravnik bolnika s hudim glavobolom udaril z macolo po glavi. Bratuškova je na predstavitvi svojega programa v parlamentu veliko govorila, ampak ekonomskih vprašanj se skoraj ni dotaknila. Povedala pa je, da bo nova vlada spet ustanovila kulturno ministrstvo. Če je to največji problem Slovenije, potem problemov nimamo. Novi predsednici lahko zaželimo le veliko sreče. Gotovo je sposobna, sicer ne bi ob poplavi ekonomistov kot diplomirana tekstilna tehnologinja postala generalna direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance.

Deli s prijatelji